Κ. Ζαχαριάδης: Αντιστοίχηση του εκλογικού και κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό

zaxariadis_n_3Παρέμβαση Κώστα Ζαχαριάδη στον προσυνεδριακό διάλογο στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ”

Είσαστε ευχαριστημένοι από τη συλλογική λειτουργία του κόμματος; Της κυβέρνησης ή της μεταξύ τους σχέσης; τι θα αλλάζατε;


Ολόκληρο το κομματικό σύστημα, πρέπει να σκεφτούμε, σε όλο το δυτικό κόσμο και όλο το σύστημα αντιπροσώπευσης περνά δύσκολους καιρούς. Οι σχέσεις κυβερνήσεων και κυβερνητικών κομμάτων δοκιμάζονται αφού μια σειρά λόγοι που έχουν να κάνουν με τη νέα οργάνωση της ζωής των πολιτών και της παραγωγής αλλάζουν ραγδαία και αυτές οι αλλαγές έχουν προφανώς αντανάκλαση και στη λειτουργία των κομμάτων και στη λειτουργία της δημοκρατίας.

Είναι μια δύσκολη, επίμονη καθημερινή σχέση. Η μεταβολή από το πολιτικό σχέδιο στη διακυβέρνηση και από το πολιτικό πρόγραμμα στην καθημερινότητα, απαιτούν πολλή δουλειά, προσοχή στη λεπτομέρεια, ανοιχτό μυαλό και σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Η αλληλόδραση Κυβέρνησης κόμματος, είναι συνεχής, αλλά και οι ρόλοι τους διακριτοί. Η κυβέρνηση να προωθεί  αλλαγές,  λύσεις, τομές, να αναμετράται αφενός με τα προβλήματα της καθημερινότητας να φτιάχνει στρατηγικές για το σήμερα και το αύριο της χώρας.  Το κόμμα, να ακούει την κοινωνία και να ζυμώνεται μαζί της, να επισημαίνει παραλήψεις και αστοχίες της κυβέρνησης, να οργανώνει την πολιτική του επιχειρηματολογία και προγραμματικά και ιδεολογικά, να δίνει ιδέες, προτάσεις, επεξεργασίες για το παρόν και το μέλλον του χώρου.

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι θα αντικαθιστούσα στο τρόπο που πολιτευόμαστε το «θέλω» με το « μπορώ». Σήμερα βλέπουμε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για εφαρμοστέες λύσεις που αγγίζουν τομείς της καθημερινότητας.  Όπως επίσης η αναζήτηση, κατά θέμα, μεγάλων κοινωνικών συμμαχιών και συναινέσεων. Αυτό εκτιμώ θα ήταν μια ριζοσπαστική τομή ρεαλισμού που θα άνοιγε νέους δρόμους και ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιων ενός συνεδρίου στρατηγικού επανακαθορισμού για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (4-8 χρόνια). Ποια η άποψη σας; μπορεί να ασκήσει διακυβέρνηση στις συνθήκες που υπάρχουν;

Δεν υπάρχει το ερώτημα «Μπορεί;». Υπάρχει Κυβέρνηση που κυβερνά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε ένα Think Tank που λέει τη γνώμη του, και όποιος την ακούσει την άκουσε… Είμαστε Κυβέρνηση και κυβερνητικό κόμμα. Ζητήσαμε από τον Ελληνικό λαό να μας εμπιστευτεί και μας εμπιστεύτηκε σε αυτές τις συνθήκες, γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Δεν ζητήσαμε από τον Ελληνικό λαό  να αλλάξουν οι συνθήκες για να Κυβερνήσουμε όποτε ευκαιρούμε.

Η αριστερά έχει ένα διπλό καθήκον. Πρώτον να οργανώσει την έξοδο της χώρας από την κρίση εγκαινιάζοντας μια περίοδο ανάπτυξης και κοινωνικής ανάκαμψης και δεύτερον να οργανώσει το μέλλον σε πιο δίκαιες, βιώσιμες αρχές, θωρακίζοντας την κοινωνία συνολικά και κατά προτεραιότητα τους πιο αδύναμους.  Άρα ναι συνέδριο με την κοινωνία πρωταγωνιστή, συνέδριο ανοικτών πολιτικών οριζόντων, συνέδριο για μια ισχυρή κυβερνώσα αριστερά μακράς πνοής και κοινωνικού αποτελέσματος.

«Άνοιγμα στην κοινωνία». Σε ποιους κοινωνικούς χώρους και σε ποιους πολιτικούς χώρους;

Το λέμε από το 2012 δεν το έχουμε κάνει ακόμα πράξη. Αντιστοίχηση του εκλογικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό. Άνοιγμα πολιτικό σε όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες, για ένα πλατύ πολιτικό μέτωπο με στόχο τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό, τη δημοκρατική εμβάθυνση την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, τη ρήξη με τις παθογένειες, τη θεμελίωση και το βάθεμα δικαιωμάτων και ελευθεριών.  Ένα ανοικτό πολιτικό προσκλητήριο χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς πιστοποιητικά μακράς κομματικής θητείας στην αριστερά, με στόχο να αποτραπεί μια νέο-συντηρητική, νεοφιλελεύθερη,  επαναφορά της δεξιάς, από την ηγεσία Μητσοτάκη, που στην πράξη δεν πήρε αποστάσεις και διαζύγιο από τα αμαρτήματα και τις παθογένειες δεκαετιών αν και της δόθηκε η ευκαιρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα