Κ. Ζαχαριάδης: Έτος επανεκκίνησης της οικονομίας το 2017

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Γ. Δάρα και Γ. Δαράκη στην εκπομπή “ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ” της ΕΡΤ1 ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Το 2017 είναι μια χρονιά η οποία θα είναι δημοσιονομικά σκληρή και δύσκολη αλλά μπορεί να είναι το έτος επανεκκίνησης της οικονομίας και ανασυγκρότησης της μέσα από το οποίο θα δοθούν οι δυνατότητες και στην κοινωνία να ανασάνει. Ο κ. Στουρνάρας ο οποίος όπως πολύ καλά γνωρίζετε δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη έκθεση της Νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ περιέγραψε τις δυνατότητες για την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με 2.5% το 2017 αν όλα πάνε κατ΄ευχήν και η αξιολόγηση κλείσει εγκαίρως . Διαμορφώνεται μια πραγματικότητα πέραν  των δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι τα επόμενα 3 χρόνια η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με 2,5%, 3% και 3% και να έχει καλύψει το 1/3 της απόστασης που χάθηκε, αυτό το βούλιαγμα που πάθαμε ως οικονομίας από το 2008 μέχρι το 2015.

Δίκαιη ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

Εμείς μέσα σε αυτή τη διαδικασία δε μιλάμε γενικώς και αορίστως για την ανάπτυξη αλλά μιλάμε για τη δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το περιεχόμενο της ανάπτυξης, προσπαθούμε να μιλήσουμε για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, βλέπετε το Υπουργείο Παιδείας εξαγγέλει κάποιες προσλήψεις για να μπορέσουν να θεραπευτούν μεγάλες πληγές στο χώρο της παιδείας που από το 2009 μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμιά πρόσληψη. Βλέπετε την προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της υγείας και με τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία είτε αυτοί είναι ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, είτε είναι ΕΚΑΒ, είτε είναι οτιδήποτε περιφερειακό στηρίζει το χώρο της υγείας και τις άλλες 3.500 οι οποίες έρχονται μέσα στην επόμενη περίοδο. Προφανώς και βλέπουμε και γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τη φορολογική πίεση, την αδικία, την υπερβολή στις πιέσεις αλλά έχουμε να κάνουμε επιλογές μέσα σε ένα στενό δημοσιονομικό διάδρομο.

Για τις επιβαρύνσεις σε προιόντα ευρείας κατανάλωσης

Εμείς δεν πανηγυρίζουμε ούτε λέμε ότι τα μνημόνια είναι ευλογία, ούτε λέμε ότι λέμε ότι αν δεν μας τα είχανε επιβάλλει έπρεπε να τα εφεύρουμε. Δε ξυπνήσαμε εμείς μια μέρα και λέμε “α τι να κάνουμε να επιβαρύνουμε λίγο την βενζίνη, λίγο τον καφέ, λίγο τα τσιγάρα”. Οι επιλογές που είχαμε ήταν ή να κάνουμε αυτές τις φορολογικές πιέσεις τις οποίες προφανώς τις θεωρούμε άδικες και δε  τις θέλαμε ή να πηγαίναμε σε ακόμα μεγαλύτερες αδικίες  οπως οι αυξήσεις ή στο ρεύμα και το νερό στο 24% ή αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στα φάρμακα.

Για την πορεία της χώρας μετά το 2018

Για να  κάνουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα μπροστά στον ελληνικό λαό αυτή τη συζήτηση πρέπει να γνωρίζουμε παραμέτρους που σήμερα είναι ασαφείς.

-Ποια θα είναι τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους τα οποία ανοίγουν μετά τη λήξη της συμφωνίας, από το καλοκαίρι του 2018 και μετά πολύ σημαντικός παράγοντας;

-Ποια θα είναι η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στην Ε.Ε και την ευρωζώνη συνολικά;

-Ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017 και μέχρι τα μέσα του 2018;

-Πώς το διεθνές πολιτικό περιβάλλον, η αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ θα επηρεάσει την οικονομία διεθνώς.

Μια χώρα η οποία είναι υπερχρεωμένη θα είναι σε επιτήρηση προφανώς ακόμα και μετά το τέλος των μνημονίων που θα φύγει η σκληρή επιτροπεία αλλά θα είναι σε επιτήρηση όπως συμβαίνει και με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, στόχος είναι η χώρα να μπορέσει να αποκτήσει τη δύναμη της να νομοθετεί πράγμα το οποίο το έχει εκχωρήσει από το 2010 και να σταθεί στα πόδια της και να ιεραρχεί η ίδια τις προτεραιότητες της, πράγμα το οποίο προσπαθούμε εμείς με μικρότερα ή μεγαλύτερα βήματα να το κάνουμε τον τελευταίο καιρό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα