Κ. Δουζίνας: Να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη από τα κάτω, όχι στο «business as usual» των ελίτ

Ο Κώστας Δουζίνας μίλησε την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 στην εκδήλωση με θέμα «η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπροστά σε νέες προκλήσεις – Ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων» του Progressive Caucus στις Βρυξέλλες

Το ευρωπαϊκό βραχυκύκλωμα και τις πιθανές διεξόδους κατέγραψε ο Κώστας Δουζίνας κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας [Progressive Caucus] στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανάμεσα στους παράγοντες που αποκάλυψαν τις δυσλειτουργίες της ευρωπαϊκής οικογένειας ξεχώρισε το Brexit, την άνοδο της ξενοφοβικής και ρατσιστικής ακροδεξιάς και την εγκατάλειψη του στόχου της πολιτικής ολοκλήρωσης της Ένωσης από τις δυνάμεις που την προωθούσαν ως την απόλυτη πανάκεια.

Αλλά, όπως επισημαίνει, δεν ήταν απρόβλεπτη η άνοδος της ακροδεξιάς. Η ανεργία και η όξυνση των ανισοτήτων, η αίσθηση εγκατάλειψης και ταπείνωσης που αισθάνονται μεγάλα τμήματα των πολιτών είναι δομικές επιπτώσεις του νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας των ελίτ. Σύμφωνα με τον κ. Δουζίνα η πορεία προς τη «διάλυση» της ευρωπαϊκής οικογένειας μπορεί να αντιστραφεί, αν δοθεί μάχη σε τρία μέτωπα: την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και της ύφεσης, την αναπολιτικοποίηση της πολιτικής και τη θεσμική επανεκκίνηση της Ένωσης. Σε αυτή τη μάχη, η Αριστερά αναλαμβάνει  κομβικής σημασίας καθήκοντα: τη διάδοση νέων ιδεών και οράματος για την οργάνωση μιας από τα κάτω κοινότητας των δημοκρατικών εθνών και λαών, τη δημιουργία μιας Ευρώπης των λαών.

Η νέα Αριστερά μπορεί να χτίσει μια Ευρώπη στη βάση δημοκρατικών και συμπεριληπτικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων, μια Ευρώπη που θα πρεσβεύει την πολλαπλότητα, την οριζοντιότητα και την ανοιχτότητα στους ευρωπαϊκούς και διακρατικούς συσχετισμούς. Υπογραμμίζει πως χρειαζόμαστε νέο όραμα, νέες οργανωτικές δομείς, συντονισμό με κοινωνικά κινήματα, λαϊκές αντιστάσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Πρέπει να μάθει η ευρωπαϊκή Αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνδυάζοντας ταξικές, δικαιωματικές και λαϊκές πολιτικές πέτυχε το αδύνατο: να κερδίσει την κυβέρνηση στην Ελλάδα και να ξεκινήσει τη διαδικασία ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη.

Απόσπασμα της ομιλίας του Κ. Δουζίνα:

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα