Κ. Γκιουλέκας: Πολιτικό θράσος να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι πάμε για έξοδο από τα μνημόνια

«Τον Αύγουστο τελειώνει το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αρχίζει το τέταρτο μνημόνιο, το οποίο το ψήφισε πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Με αφορμή και τη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια, ο κ. Γκιουλέκας παρατήρησε: «Σήμερα θα παρουσιαστεί στο άτυπο Eurogroup το αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στη ΝΔ, μαζί με τον λαό, τους φορείς της αγοράς, τους παραγωγικούς φορείς, περιμένουμε να δούμε ποιο είναι αυτό το σχέδιο, γιατί η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα σχέδιο στους εταίρους, στην τρόικα, στους θεσμούς, αλλά δεν το έχει παρουσιάσει στην Ελλάδα. Τι εννοεί; Εμείς το μόνο που ξέρουμε είναι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα έχει ιδεολογικό πρόσημο …ζήτω που καήκαμε δηλαδή».

«Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος λέει ότι θα έχουμε παρακολούθηση μετά το μνημόνιο, θα είμαστε δηλαδή υπό στενή επιτήρηση και μάλιστα βγαίνει και χθες με άλλες δηλώσεις, συνέντευξη στους FT, και λέει ότι θα είναι τώρα πιο συχνοί οι έλεγχοι από ό,τι ήταν οι αξιολογήσεις που είχαμε στο μνημόνιο» πρόσθεσε ο βουλευτής, σημειώντας:

«Θέλει πολιτικό θράσος να βγαίνει κανείς και να ισχυρίζεται ότι πάμε για έξοδο από τα μνημόνια, όταν ήδη θα πρέπει να ξέρουν, ειδικά χαμηλομισθωτοί και χαμηλοσυνταξιούχοι, ότι από 1η Ιανουαρίου του 2019 και από 1η Ιανουαρίου του 2020, αντίστοιχα, θα πληρώσουν επιπλέον φόρους, οι μεν χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν μία με δύο συντάξεις, οι δε χαμηλομισθωτοί θα πρέπει να χάσουν τουλάχιστον έναν μισθό».

Σχολιάζοντας όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας ο κ. Γκιουλέκας τόνισε: «Ο κ. Γιούνκερ, βεβαίως, είπε ότι τελειώνει η περίοδος αυτή του προγράμματος που τρέχει, αλλά από εκεί και πέρα είπε ότι θα πρέπει να επιμείνετε σταθερά σε αυτά τα οποία ακολουθείτε, στις μεταρρυθμίσεις και είπε ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τι γίνεται».

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε πως ενδεχομένως «θα υπάρξει ένας εθνικιστικός ανταγωνισμός στο εσωτερικό τής Τουρκίας, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι πιθανόν να υπάρξει μία περαιτέρω κλιμάκωση και όξυνση της έντασης και με αυτή την έννοια πρέπει κι εμείς να δούμε από την πλευρά μας τι θα κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το τι θα κάνει ο Ερντογάν, η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακολουθεί την Τουρκία και απλώς να αντιδρά αποσπασματικά ανάλογα με το τι θα κάνει η Τουρκία […]

Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η Ελλάδα είναι ένα: Ότι εμείς επιθυμούμε την ειρήνη στην περιοχή μας, εργαζόμαστε γι’ αυτό μεθοδικά, παρακολουθούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα τεκταινόμενα, αλλά στέλνουμε και το μήνυμα ότι είμαστε και απολύτως αποφασισμένοι και απολύτως ικανοί να προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα έναντι κάθε πρόκλησης» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την εφαρμογή συστήματος απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Γκιουλέκας απάντησε: «Θα είναι τραγικό, γιατί αυτό το σύστημα θα σημάνει ότι στις δημοτικές εκλογές θα εκλεγούν δήμαρχοι, οι οποίοι δεν θα μπορούν να έχουν την πλειοψηφία και να ελέγξουν το δημοτικό συμβούλιο, όχι για να περνάνε την άποψή τους, αλλά για να περνάνε την άποψη και το πρόγραμμα της παράταξής τους, αυτό για το οποίο θα τους ψηφίσουν οι συμπολίτες τους».

«Θα έχουμε δημάρχους, οι οποίοι θα είναι αδύναμοι και δημοτικά συμβούλια ανίκανα και αδύναμα να μπορέσουν να βγάλουν κάποια απόφαση» προέβλεψε, διαβεβαιώνοντας πως η ΝΔ, εφόσον είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα αλλάξει το σύστημα και «έτσι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές, θα γίνουν με το σημερινό σύστημα, όχι με την απλή αναλογική».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα