Κ. Γάτσιος: Παρασιτικό το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης

Την απογοήτευσή του για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας, εκφράζει o πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος πριν ένα χρόνο για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Γάτσιος, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την εθνική μας ανεξαρτησία και ακεραιότητα και μιας νέας χρεοκοπίας».

Mιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Γάτσιος εξηγεί τις ανισορροπίες που συνεχίζουν να υφίστανται κι επικρίνει τόσο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και τη ΝΔ πως είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι τα πλεονάσματα που εμφανίζει η κυβέρνηση είναι τα χρεωστούμενα του κράτους.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «ο μόνος δρόμος για να ξεπεραστεί οριστικά η μακροχρόνια κρίση και να σταθεί στα πόδια της η χώρα είναι ο δρόμος της παραγωγικής και δημιουργικής Ελλάδας κι όχι η συνέχιση ενός παρασιτικού οικονομικού μοντέλου το οποίο οδήγησε στη πρόσφατη χρεοκοπία».

Ο κ. Γάτσιος σημειώνει, ακόμη, ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν ζητά μόνο την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων ,αλλά και την αλλαγή του λεγόμενου “νόμου Κατρούγκαλου” ως μιας αποτυχημένης διευθέτησης του ασφαλιστικού μας προβλήματος».

«Μία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τραπεζικό σύστημα, και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει τραπεζικό σύστημα. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τόσο μεγάλο, ώστε δεν υπάρχει δυνατότητα να κυκλοφορήσει το χρήμα στο οικονομικό κύκλωμα και να πάρει τη μορφή πιστώσεων για νέες επενδύσεις. Όταν δε γίνονται επενδύσεις σε μία οικονομία ή όταν, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, οι επενδύσεις είναι λιγότερες από τις αποσβέσεις, δηλαδή από τη φθορά που υφίσταται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός σε μία περίοδο, αυτό σημαίνει ότι η οικονομία χάνει με την πάροδο του χρόνου το κεφαλαιακό της απόθεμα. Μία οικονομία που δεν έχει κεφαλαιουχικό απόθεμα είναι μία οικονομία που δεν μπορεί να δώσει απασχόληση σε εργαζόμενους, δηλαδή είναι μία οικονομία η οποία αργοπεθαίνει», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Γάτσιος αναφέρει ότι «θα πρέπει οι δυνητικοί δανειστές να έχουν την πεποίθηση ότι θα ξαναπάρουν πίσω τα λεφτά τους. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δυστυχώς δε συμβαίνει, λόγω της αντιαναπτυξιακής και εχθρικής πολιτικής της κυβέρνησης προς τις δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση την οποία ζούμε, πολύ φοβάμαι ότι η δυσπιστία των δανειστών θα αυξηθεί. Έτσι, η έξοδος στις αγορές απομακρύνεται χρονικά όλο και περισσότερο».

Τέλος, για την πιθανότητα ενός νέου μνημονίου ο Κώστας Γάτσιος επισημαίνει πωςε «Αν και δε θέλω καν να σκέπτομαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φυσικά και είναι πιθανό. Εάν η χώρα βρεθεί σε αδυναμία να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, αδυναμία η οποία μπορεί να προέλθει από πολλούς παράγοντες όπως, για παράδειγμα, μία κατάρρευση των τραπεζών ή μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, τότε τι άλλο μένει να κάνουμε από το να ζητήσουμε πάλι δανειακή υποστήριξη, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο;».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα