Κύπρος: Zήτημα ωρών η έναρξη των διαδικασιών γεώτρησης στην ΑΟΖ

«Ζήτημα ωρών» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ο κύπριος δημοσιογράφος Χρύσανθος Τσουρούλλης.

Ο γενικός διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου Δίας δήλωσε ότι «πρώτα θα ξεκινήσει η γεώτρηση και μετά θα ανακοινωθεί». Όπως ανέφερε, η κυπριακή κυβέρνηση και η γαλλική TOTAL θέλουν να λένε λιγότερα και να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθούν. «Τίποτε δεν είναι ικανό να σταματήσει την γεώτρηση» ανέφερε.

Για έναρξη των εργασιών
 γεώτρησης στο οικόπεδο 11 κάνουν λόγο πληροφορίες, οι οποίες πάντως ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την TOTAL.

«Επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» τόνισε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Κάσου.

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Διότι τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιπλέον όπως τόνισε «θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο μεταξύ, συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις της η Τουρκία στον απόηχο των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Tην Κυριακή το πρωί το ερευνητικό σκάφος Barbaros εισήρθε στο οικόπεδο 6, στα όρια των περιοχών που αμφισβητεί η Άγκυρα.

Στην περιοχή βρίσκεται και φρεγάτα του τούρκικου πολεμικού ναυτικού, χωρίς όμως να πλησιάζει στο τεμάχιο 11 οπού γίνεται η γεώτρηση.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται στη Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, η γαλλίδα υπουργός αναμένεται να μεταβεί στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ (η ΤΟΤΑL είναι γαλλική εταιρεία), που έχει αναλάβει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού ερμηνεύεται ως έμπρακτη στήριξη του Παρισιού. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετάβαση της κ. Παρλί στην Κύπρο γίνεται μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια.

Η κ. Παρλί, θα επισκεφθεί και τα πληρώματα των δύο γαλλικών φρεγατών που πλέουν στην περιοχή και θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαίδη και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Επίσης θα γίνει δεκτή από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. 

Στην περιοχή κοντά στη γεώτρηση έχουν καταπλεύσει εκτός από τις δύο γαλλικές φρεγάτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και η ελληνική κανονιοφόρος Νικηφόρος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα