Κύπρος: Σύντομα αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το τεμάχιο 3 της ΑΟΖ

“Πολύ σύντομα θα γίνουν ενέργειες και αναμένονται αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου” αναφορικά με το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ως γνωστόν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Άγκυρα προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνες στα τεμάχια 3 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να βάλει “χέρι” στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να επιβάλει τετελεσμένα.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι νέοι γύροι αδειοδότησης υπάρχουν κατά νου. Την ίδια ώρα τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εντείνει τις ενέργειες με τις οποίες καταγγέλλει την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Alpha” Κύπρου, o υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε τόσο στα αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και σε αυτά που “αναζητούν” εταιρείες ενέργειας. Μεγάλο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον υπουργό, εκφράζεται από την Total.

Σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας που εμπόδισε την ΕΝΙ το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιήσει έρευνες, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως έχουν γίνει ενέργειες.

“Το τι μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες το τελευταίο διάστημα. Έχουμε κάνει πάρα πολλές κινήσεις γιατί είναι ένα πράγμα να κάνει παρεμβάσεις η Τουρκία και εταιρείες της και άλλο αν γίνονται από τρίτες χώρες” σημείωσε και πρόσθεσε ότι “θα γίνει γεώτρηση στο τεμάχιο 3”.

Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Exxon. “Το ενδιαφέρον της Exxon είναι μεγάλο και η Κύπρος είναι στο επίκεντρο”.

Σχετικά με το Οικόπεδο 12 ανέφερε ότι “η τελική συμφωνία για πώληση του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο έχει ολοκληρωθεί”. Ωστόσο, από πλευράς Αιγύπτου υπάρχει η επιθυμία να αναθεωρηθούν κάποια σημεία. “Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα