Κύπρος: Παραδόθηκαν στην Εθνική Φρουρά ευρήματα από την εκταφή των καταδρομέων του Νοράτλας

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, παρέδωσε στην Εθνική Φρουρά στρατιωτικά ευρήματα και εξοπλισμό που βρέθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, κατά την εκταφή του στρατιωτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Noratlas – «ΝΙΚΗ 4» και των καταδρομέων, τους οποίους μετέφερε στην Κύπρο το 1974.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, παρών στην τελετή ήταν ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Κώστας Χρυσηλίου. Πρόκειται για ατομικό εξοπλισμό και άλλα προσωπικά αντικείμενα, που ανήκαν στους Έλληνες αεροπόρους και καταδρομείς, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου του 1974, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν καταρρίφθηκε από φίλια κυπριακά πυρά κατά λάθος.

Τα στρατιωτικά ευρήματα και ο εξοπλισμός παραδόθηκαν στην Εθνική Φρουρά, ώστε σε συνεργασία με την Ελλάδα να αξιοποιηθούν σε μουσεία στην Ελλάδα, καθώς και στα μουσεία της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς.

Ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των πεσόντων είχαν παραδοθεί πέρυσι στους οικείους τους μαζί με τα λείψανα που πήραν στην Ελλάδα.

Ο επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, δήλωσε πως τα ευρήματα και το αεροσκάφος Noratlas, που θα τοποθετηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τόπο της θυσίας των Ελλήνων καταδρομέων, «πρέπει να θυμίζουν στις νέες γενιές ότι το 1974 σε εκείνο τον άνισο και προδομένο αγώνα υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν λεβέντες, υπήρχαν άνθρωποι, που ήρθαν από την Ελλάδα, γιατί ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα