Κύπρος: «Δεν είναι η ώρα αξιολόγησης της Τουρκίας»

«Εκείνο που θέλω να πω είναι ένα. Αν δεν υπήρξαν συμπεράσματα για την Τουρκία είναι γιατί δεν είναι η ώρα της αξιολόγησης της Τουρκίας. Εκείνο που αποφασίστηκε είναι μέτρα που θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Συνεπώς υπάρχει η αντίληψη για ποια χώρα μιλούμε. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι αν δεν γίνει καλή προετοιμασία όσον αφορά μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα όπως στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά», ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στα εγκαίνια του νέου διαμορφωμένου χώρου του κρησφύγετου του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 στο Όμοδος.

Aναφερόμενος στις πρόσφατες συνομιλίες για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που επιδιώξαμε στο Κραν Μοντανά ύστερα από δύο χρόνων συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Μάη του 2015 με ανεπιτυχή κατάληξη το 2017 ήταν αυτό που και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε αναγνωρίσει. Το είχε αναγνωρίσει στις 4 Ιουλίου ότι, χωρίς τη λύση του θέματος Ασφάλειας και Εγγυήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

»Με αυτά κατοχυρωμένα επιδιώξαμε επιτέλους να ανατρέψουμε μια απαράδεκτη κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή για ένα ευρωπαϊκό κράτος. Κάποια τρίτη χώρα να επιμένει να παραμένει εγγυητής. Να παραμένει κηδεμόνας, να θέλει να έχει επεμβατικά δικαιώματα και να διατηρεί στρατιωτική βάση και μόνιμη, εσαεί, παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. Ήταν κάτι που δεν το επέτρεπαν τα όρια είτε της εθνικής αξιοπρέπειας είτε οπωσδήποτε του συμφέροντος και της επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού. Και αυτός ήταν ο λόγος που κατέρρευσαν οι συνομιλίες».

Στη Μόσχα ο Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής για τη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιήσει, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Ρωσίας, διήμερη επίσκεψη εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συναντήσεις με τους ανώτατους πολιτειακούς ηγέτες της χώρας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ενώ την επομένη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τις συνομιλίες του προέδρου της Δημοκρατίας με τη ρωσική πολιτική ηγεσία θα απασχολήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε., καθώς επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα υπογραφούν, μεταξύ άλλων, διμερείς συμφωνίες, σε τομείς όπως η εμπορική ναυτιλία, οι διεθνείς οδικές μεταφορές και οι επικοινωνίες, καθώς και μνημόνια συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει, επίσης, επαφές με Ρώσους επιχειρηματίες, καθώς και με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που θα παραθέσει στα ρωσικά ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο στις 24 Οκτωβρίου.

Για την οριοθέτηση ΑΟΖ βορείως της Κύπρου

Η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις προς διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο η Λευκωσία προχωρεί εντός των επομένων ημερών στην κατάθεση συντεταγμένων στα Ηνωμένα Έθνη για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την περιοχή βορείως της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «σε όλα τα θέματα η κυβέρνηση λαμβάνει, με απόλυτη σοβαρότητα, συγκεκριμένο σχεδιασμό και χωρίς τυμπανοκρουσίες, αποφάσεις προς διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 Πηγή: efsyn.gr
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα