Κόσοβο: Έρευνα για τη σύλληψη των 6 Τούρκων

Έρευνα ξεκίνησαν οι αρχές του Κοσόβου για τη σύλληψη και έκδοση έξι Τούρκων πολιτών, που, σύμφωνα με ακτιβιστές, αντιπροσωπεύει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ραμούς Χαραντινάι.

Οι έξι Τούρκοι συνελήφθησαν στο Κόσοβο την Πέμπτη, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, για φερόμενες σχέσεις τους με σχολεία που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Φετουλά Γκιουλέν, στο οποίο η Άγκυρα αποδίδει ευθύνες για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Την Παρασκευή ο κ. Χαραντινάι απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Κοσόβου διότι δεν τον ενημέρωσαν για τις συλλήψεις.

«Σήμερα αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε έρευνα όλων των (κρατικών) δομώνπου ενεπλάκησαν στη σύλληψη και απέλαση των έξι Τούρκων», δήλωσε ο κ. Χαραντινάι μετά από έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας του Κοσόβου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους έξι άνδρες ότι ήταν υπεύθυνοι στρατολόγησης για δικτύου του Φετουλά Γκιουλέν και ότι βοήθησαν ανθρώπους που κατηγορούνται για σχέσεις με το δίκτυο να διαφύγουν από την Τουρκία.

Το Human Rights Watch επέκρινε τις αρχές του Κοσόβου για τις συλλήψεις. «Πέραν των αμφιλεγόμενων συλλήψεων, οι άνδρες εστάλησαν σε μια χώρα στην οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο βασανισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ανθρωπιστική οργάνωση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα