Κόντρες για χρέος-πλεονάσματα απο σήμερα στην Ουάσινγκτον

Στην Ουάσινγκτον βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης.

Θα έχουν συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα γίνουν προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος και τα πλεονάσματα, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου.

Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων – ΔΝΤ για το χρέος που θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής (σε τοπική ώρα):

Παρασκευή 21 Απριλίου

-09:00, Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
-09:30, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup.
-13:10, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
-13:45, Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σάββατο 22 Απριλίου

-13.40, Andy Baukol, βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
-14.30, Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
-17.15, Πολ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Με αφορμή την αποστολή αυτή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Στην κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψιν τη διαφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας και ειδικότερα την άκρως επιφυλακτική στάση Σόιμπλε να πάρει αποφάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου εκφράζονται προβληματισμοί, τέτοιοι ώστε στις δημόσιες τοποθετήσεις αποφεύγουν να μιλήσουν για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Συγχρόνως όμως θεωρούν ότι νέα κωλυσιεργία δεν είναι πιθανή, καθώς πλέον οι δύο εταίροι δεν μπορούν να επιρρίψουν την ευθύνη για νέες καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση με δεδομένη την επί της αρχής συμφωνίας της 7ης Απριλίου.

Παρά ταύτα χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγλινγκ μείωσε τις προοπτικές για το χρέος δηλώνοντας ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ενεργοποιηθούν «εφόσον χρειαστεί και εφόσον η ελληνική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει του χρόνου»…

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει μια συμφωνία για μία κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απομείωση του χρέους μέσα από τα μεσοπρόθεσμα (με εφαρμογή τους το 2018) αλλά και για όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε η συμφωνία αυτή να αποτελέσει αποτελέσει και το αντιστάθμισμα για τους βουλευτές στις επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 25 Απριλίου, αναμένεται η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα με στόχο να κλείσει η τεχνική συμφωνία με την κυβέρνηση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα