Κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα F-16

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα περί «πιθανής συμφωνίας για αναβάθμιση των F-16, ύψους 2,4 δισ. δολαρίων». Πόσο θα κοστίσει και τι απαντά  η κυβερνηση στις αιτιασεις της αντιπολιτευσης.

«Η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, αποτελεί καταρχήν μία αναγκαία συμφωνία για να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροπλάνων για τον οποίο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. ευρώ», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM , χαρακτηριζοντας υπερβολικό τον θόρυβο για το θέμα. Είστε η μόνη δύναμη που αμφισβητείτε την σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απευθυνόμενος, από το βήμα της Βουλής, στη ΝΔ.

«Θέλω να καταλάβω ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Θέλω να καταλάβω αν είστε υπέρ ή κατά της αναβάθμισης των F-16, αν αυτό είναι το διακύβευμα και αν θεωρείτε επωφελή την αρχική εικόνα για το πως θα γίνει αυτή η αναβάθμιση, όπου το κόστος για την ελληνική πλευρά θα είναι 1,1 δισ.- όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας- και το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα πάρει τη μορφή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. ‘Αρα, το πρώτο ερώτημα που θέλω να αποσαφηνιστεί είναι αν είστε υπέρ ή κατά της αναβάθμισης των F-16, δηλαδή του αξιόμαχου της αεροπορίας μας ή όχι. Εκτός αν θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην άμυνα της χώρας, με άλλα αεροπλάνα;» διερωτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στάση της ΝΔ.

Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη, δήλωσε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει, το ταχύτερο δυνατόν, την εθνική αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς, όπως σημείωσε, το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη «παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος». «Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Γεννηματά: «Πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ»

«Μεγάλα λόγια, λίγες πράξεις» χαρακτήρισε η προέδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά σημειώνει: Οι ευχές όλων μας για αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν δεδομένες και ειλικρινείς. Η παράταξη μας εξάλλου είναι εκείνη που οδήγησε σε εξορθολογισμό τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με όρους αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό. Ατυχώς για την χώρα οι δυνατότητες του Αλέξη Τσίπρα ήταν εξίσου δεδομένες».

Η Φώφη Γεννηματά εκτιμά ότι «για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός είπε πολλά, υποσχέθηκε περισσότερα, επιστρέφει όπως φαίνεται με άδεια χέρια. Πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ».

Κουτσούμπας: «Η δήθεν στήριξη Τραμπ είχε τον χαρακτήρα ενός καλού στριπτίζ»

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πάρα πολλά στις ΗΠΑ, είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM, αναφέροντας ότι «η δήθεν στήριξη Τραμπ, των ΗΠΑ δηλαδή προς την Ελλάδα είχε τον χαρακτήρα ενός καλού στριπτίζ ή ενός ανατολίτικου οριεντάλ που το πολύ-πολύ κάποιος δίνει ένα φιλοδώρημα στον χορευτή ή στην χορεύτρια».

Υπενθύμισε «ότι η ΕΑΒ έχει τεράστιες δυνατότητες σήμερα και μάλιστα έχει φθάσει (να κατασκευάζει) περίπου το 30% της ατράκτου των μαχητικών αμερικάνικων αεροσκαφών, των F-16, αποτελώντας μάλιστα τον μοναδικό υποκατασκευαστή των F-16 παγκοσμίως».

«Είναι τραγικό να δίνεις τέτοιο πεσκέσι στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία σε μια τραγική περίοδο για τη ζωή του λαού μας με την οικονομική κατάσταση που έχει η χώρα» υπογράμμισε, προσθέτοντας «και βέβαια έχουμε την εξυπηρέτηση όλων των ενεργειακών σχεδίων των αμερικάνικων μονοπωλίων στην περιοχή».

Ένωση Κεντρώων: Όσοι περίμεναν θεαματικά αποτελέσματα από το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ διαψεύστηκαν

«Όσοι περίμεναν θεαματικά αποτελέσματα από το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ διαψεύστηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων και συμπληρώνουν ότι «Μάλιστα, η ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου με την αμηχανία που προξένησε, φανέρωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ακόμη όμηρος του αριστερίστικου και αφιλοσόφητου παρελθόντος του»  για να καταλήξει ότι «Πάντως, φεύγοντας από την πρωθυπουργία θα έχει να διηγείται τι ωραία που πέρασε στους κοιτώνες του κ. Τραμπ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα