«Κόβουν» λεφτά από τις ειρηνευτικές αποστολές οι ΗΠΑ

Την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν την οικονομική εισφορά τους για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβης Νίκι Χέιλι. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ειρηνευτικών αποστολών του διεθνούς οργανισμού, πληρώνοντας το 28,5% του συνολικού ποσού των 7,3 δισ. δολαρίων που δαπανώνται σε αυτές.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό, στη διάρκεια συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας των ειρηνευτικών αποστολών, η Ουάσιγκτον δεν είναι πλέον διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερο του 25% του συνολικού προϋπολογισμού για τις 15 ειρηνευτικές αποστολές που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος Τραμπ από τη στιγμή που έχει αναλάβει την εξουσία έχει συχνά διαμαρτυρηθεί για το ύψος του προϋπολογισμού του ΟΗΕ, αλλά και για το μερίδιο που πληρώνουν οι ΗΠΑ, το οποίο χαρακτηρίζει πολύ υψηλό.

Σύμφωνα με τη Νίκι Χέιλι, οι ΗΠΑ «θα εργαστούν» ώστε οι περικοπές στον προϋπολογισμό «να γίνουν με δίκαιο και λογικό τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική διαδικασία». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ προβλέπουν στον προϋπολογισμό τους για τον ΟΗΕ ποσό 570 εκατ. δολ. μικρότερο από πέρυσι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα