Κως: Σε κρίσιμη κατάσταση δύο τραυματίες που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ

Ο φονικός σεισμό στην Κω άφησε πίσω του δεκάδες τραυματίες, με τους δύο από τους τέσσερις που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος ο 23χρονος τουρίστας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο άτυχος νεαρός έφθασε το πρωί της Παρασκευής, στο Ηράκλειο με ακρωτηριασμένο το ένα του πόδι και πολλαπλά κατάγματα στο άλλο, με αποτέλεσμα να μπει άμεσα στο χειρουργείο. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του ήταν τέτοια που τελικά χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί και το άλλο άκρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες.

Η κατάσταση των τραυματιών

Για την κατάσταση των τραυματιών το νοσοκομείο σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Ο άνδρας 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας υποβλήθηκε σε ορθοπεδικό χειρουργείο και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε καταστολή, διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται, σε καταστολή, διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, υποβλήθηκε χθες αργά το απόγευμα σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική.

Η γυναίκα 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.

Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών».

Στον δρόμο διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι του νησιού

Σε αυτοκίνητα, σκηνές και στρώματα θαλάσσης πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής εκατοντάδες κάτοικοι στην Κω, με τον φόβο νέου ισχυρού σεισμού.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο κεντρικό λιμάνι – πύλη Σέγκεν, το οποίο έχει υποστεί σημαντική καταστροφή και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Για την ώρα τα πλοία θα προσεγγίζουν στο Λιμάνι της Κεφάλου και μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το κεντρικό λιμάνι.

Κλιμάκια μηχανικών, θα συνεχίσουν και σήμερα όπως και αύριο Κυριακή τους ελέγχους στα ξενοδοχεία και όλα τα δημόσια κτίρια.

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί

Στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις, κάποιες εκ των οποίων έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες και αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού.

Αυτή την ώρα υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα καθορίσει τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν από πλευρές των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στη συνεδρίαση παρίστανται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης, Μάνος Κόνσολας και Κώστας Καραμανλής.

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και ότι σύντομα στο νησί πρόκειται να εγκατασταθεί δίκτυο από πέντε νέους σεισμογράφους και τρεις επιταχυνσιογράφους για να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.

Τούρκοι εγκαταλείπουν το νησί μετά τον φονικό σεισμό

Τούρκοι πολίτες, που βρίσκονταν στην Κω την ώρα του ισχυρού σεισμού, έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί.

Δύο πλοία που έφτασαν στην Αλικαρνασσό από την Κω μετέφεραν 310 Τούρκους, σύμφωνα με διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το Anadolu.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα