Κυρ. Μητσοτάκης στην Ευρωαραβική Σύνοδο: «Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες»

o-kyriakos-mitsotakis-facebookΤο αίτημά του για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητοστάκης, μιλώντας στην Ευρωαραβική Σύνοδο, εξηγώντας ότι «η ΝΔ επιμένει για εκλογές, όχι από υπέρμετρη προσωπική φιλοδοξία, αλλά γιατί η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μία νέα, αποφασισμένη, αποτελεσματική κυβέρνηση με σθένος».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βιώνει μία παρατεταμένη κρίση, ωστόσο η δυναμική της οικονομίας είναι πραγματική. Άσκησε, δε, κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως παρότι η Ελλάδα διαθέτει επενδυτικές δυνατότητες αυτές παραμένουν, δυστυχώς, αναξιοποίητες, ενώ ο χρόνος τρέχει. «Λείπει μία κυβέρνηση αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις που θα μιλάει τη γλώσσα των επενδυτών και όχι των εσωτερικών συνιστωσών», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η σημερινή κυβερνήση, ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο δεσμεύει μέχρι το 2018 τις κυβερνητικές επιλογές. Η κυβέρνηση εφαρμόζει λάθος μείγμα πολιτικής, αυξάνει τους φόρους αντί να περιορίσει τις δαπάνες. Η Ελλάδα βυθίστηκε αναίτια σε νέο κύκλο ύφεσης. Η ανάκαμψη που είχε αρχίσει στο τέλος του 2014 διεκόπη βίαια, οι τραγικοί χειρισμοί του πρώτου εξαμήνου του 2015 στοίχισαν 21 δισ. ευρώ χαμένο ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πέρα από το υφιστάμενο μνημόνιο».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι το δικό του σχέδιο, που παρουσίασε στη ΔΕΘ, βασίζεται στις μειώσεις δαπανών, ώστε να υπάρξει περιθώριο να μειωθούν και οι φόροι. Όπως επεσήμανε, η φορολογική αβεβαιότητα αποτελεί πρόβλημα και η κυβερνητική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Υποστήριξε, δε, ότι «οι ενδείξεις συντείνουν ότι η αλλαγή δεν θα είναι τόσο μελλοντική. Πλησιάζει. Είμαστε έτοιμοι για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας από την πρώτη ημέρα». Επίσης, τόνισε ότι η η μείωση φόρων και εισφορών είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη, καθώς απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας για τη διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων, συμπληρώνοντας ότι η λέξη κλειδί είναι η αξιοπιστία: «Η Ελλάδα επί των ημερών μας θα είναι αξιόπιστος συνομιλητής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα δύο μεγάλων ασθενών: Ο πρώτος είναι το τραπεζικό σύστημα. Το κράτος δημιούργησε το πρόβλημα στις τράπεζες και τώρα το τραπεζικό σύστημα έχει καθυστερήσει να δώσει λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ είναι δεδομένη η σημασία του στην προσέλκυση κεφαλαίων. Ο δεύτερος μεγάλος ασθενής είναι το ελληνικό κράτος, με την πολυνομία, τη γραφειοκρατία, τους αργούς ρυθμούς της δικαιοσύνης. «Χρειάζεται ένα κράτος που θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό με αξιολόγηση, αυτές οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις άργησαν. Ως αντιπολίτευση, η σημερινή κυβέρνηση υπονόμευσε κάθε αλλαγή και ως κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι διαμορφώνεται μία πλατιά κοινωνική συμμαχία για να βγει η χώρα από τη κρίση, η κοινωνία κουράστηκε από τα ψέματα, τον λαϊκισμό και την εξαπάτηση και έχει ανάγκη από μία συμφωνία αλήθειας, ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα. «Αυτή η πρότασή μας τυγχάνει της ευρύτερης αποδοχής, σήμερα γίνεται αντιληπτό το πλειοψηφικό μεταρρυθμιστικό ρεύμα», σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς το επενδυντικό κοινό των αραβικών χωρών ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε: «Σας καλώ να επενδύσετε από τώρα. Βιώνουμε τις συνέπειες της κρίσης. Έχουμε, όμως, τις δυνατότητες να μπούμε στον κύκλο της ανάπτυξης υπό προϋποθέσεις. Στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες».

«Εστιάζω στον αραβικό κόσμο που διατηρούμε στενές σχέσεις φιλίας, το ενδιαφέρον είναι ισχυρό και από την Ελλάδα και αντίστροφα, τα προηγούμενα χρόνια έγιναν βήματα, είναι ανάγκη η προσπάθεια να ενταθεί και να ολοκληρωθεί, υπάρχουν εταιρείες ευρύτερης περιοχής που έχουν επιλέξει την Ελλάδα για τα κεντρικά τους γραφεία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη δυνατότητα golden visa, που παρέχει η χώρα μας σε κατοίκους των αραβικών χωρών από το 2013, καθώς και την άδεια παραμονής στη χώρα και στη Σένγκεν. Όπως σημείωσε, υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα και πολλοί κάτοικοι της Μέσης Ανατολής θα επιθυμούσαν κατοικία σε χώρα της ΕΕ.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας και υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, αρκεί να βελτιωθούν οι υποδομές υποδοχής. «Έστω και με καθυστερήσεις, στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σοβαρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ υπάρχουν και σηματικές επενδυτικές ευκαρίες με συμπράξεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, υπάρχουν ευκαιρίες στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Η Ελλάδα διαθέτει υψηλό ανθρώπινο δυναμικό σε όλους τομείς και στον τομέα της υγείας, ώστε να μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών. Υπάρχουν, πράγματι, επιχειρηματικές ευκαιρίες και παράλληλα υπάρχει η ανάγκη απορρόφησης σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 100 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία για να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο επενδύσεων. Εκεί εστιάζουμε στη ΝΔ», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα