Κυρώσεις κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ζητεί και ο Έτινγκερ

ÁÈÇÍÁ- åéäéêÞ çìåñßäá ãéá ôçí åíÝñãåéá ìå èÝìá «Áíáíåþóéìåò ðçãÝò åíÝñãåéáò êáé áíÜðôõîç õðïäïìþí óôç íïôéïáíáôïëéêÞ Åõñþðç & ôï Ðñüãñáììá ÇËÉÏÓ», ðïõ ðñáãìáôïðïéåßôáé óÞìåñá óôï ÌÝãáñï ÌïõóéêÞò Áèçíþí, ïìéëßá ôïõ ðñùèõðïõñãïý Ë. ÐáðáäÞìïõ (ê) ðáñïõóßá ôïõ Åðéôñüðïõ ÅíÝñãåéáò ôçò ÅÅ Ãêßíôåñ ¸ôéíãêåñ (2ïòá) ,ôïõ ÕÐÅÊÁ Ã. Ðáðáêùíóôíßíïõ (ä) êáé ôïõ Ãåñìáíïõ õöõðïõñãïý ðåñéâÜëëïíôïòÃéïýñãêåí ÌðÝêåñ (á).Ç çìåñßäá óõíäéïñãáíþíåôáé áðü ôï ÕÐÅÊÁ êáé ôçí ÅõñùðáúêÞ ÅðéôñïðÞ.(EUROKINISSI-ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

“Πρέπει να αποφασίσουμε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας”, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Bild ο επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Ετινγκερ. Και οι δύο χώρες δεν εκπλήρωσαν τις «δημοσιονομικές υποχρεώσεις» τους το 2015.Η Κομισιόν, πιστή στο δόγμα Σόιμπλε για διατήρηση της αυστηρής λιτότητας, αναμένεται να δώσειπροθεσμία τριών εβδομάδων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, προκειμένου να λάβουν μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο η συνεδρίαση για το θέμα αυτό.

Είχε προηγηθεί στις απειλές ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel είχε δηλώσει ότι το θέμα των κυρώσεων θα τεθεί σύντομα στην ημερήσια διάταξη στην Κομισιόν για να αποφασίσει.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Κομισιόν είχε εμποδίσει την επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία λόγω των εκλογών. Η απόφαση αυτή του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ είχε επικριθεί σφοδρά, αλλά και ο ίδιος ο Ετινγκερ είχε υπερασπιστεί τις εξαιρέσεις για τα ελλείμματα.

Οι απειλές για κυρώσεις εξαπολύονται λίγες ημέρες μετά τις «συστάσεις» Σόιμπλε προς την Κομισιόν να τιμωρήσει τους… παραβάτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, συστάσεις που φανερώνουν το φόβο των πολιτικών ελίτ της Ευρώπης για το ενδεχόμενο, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, να ανατραπεί η πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με την οποία καθήλωσαν στη φτώχεια εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα