Κυπριανίδου: «Ισότητα των φύλων, πολυτέλεια ή προϋπόθεση δημοκρατίας»

Τη θέση ότι συνιστούν δημοκρατικό έλλειμμα «οι εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα κοινωνικά φύλα, τους άνδρες και τις γυναίκες, οι πάσης φύσεως προκαταλήψεις, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και, τελικά, οι πολυποίκιλες διακρίσεις που συνδέονται με τα φύλα και διέπουν όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής» υπερασπίστηκε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, από το βήμα της εκδήλωσης «Αυτή τη φορά ψηφίζω για την ισότητα των φύλων». Πρόκειται για την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Ζωγράφου και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Στην σύντομη παρέμβασή της η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «οι πολιτικές που προωθούν την ισότητα των φύλων δεν είναι πολυτέλεια στην περίοδο της κρίσης. Είναι προϋπόθεση για μια δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία. Δεν αρκεί η θεσμική κατοχύρωση. Αντιμετωπίζουμε διεθνώς οπισθοδρόμηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και χρειάζεται συνεχής αγώνας για την κατοχύρωσή τους, ιδιαίτερα σε περιόδους αστάθειας και ανακατατάξεων, όπως η σημερινή».
Είναι όμως ακριβώς η κρίση, όπως τόνισε, «που προτάσσει την αρχή της ισότητας των φύλων ως βασική συνιστώσα της πολιτικής εξόδου από αυτήν. Για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, που θα συνοδεύεται από κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή».
Ως εκ τούτου η ανάγκη διαμόρφωσης πολιτικών εξάλειψης των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων είναι επιτακτική. «Έχουμε χρέος, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να διαμορφώσουμε πολιτικές εξάλειψης των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τις γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως η άνεργη, η μετανάστρια, η μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, η γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, η γυναίκα με αναπηρία, η τοξικοεξαρτημένη, η γυναίκα με καρκίνο.
»Γιατί μόνο με συνέργιες, συμμετοχική και συντονισμένη δράση όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο θα καταφέρουμε να θέσουμε τις προτεραιότητες εκείνες που θα αντιμετωπίσουν άμεσα τα ζητήματα και θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κυπριανίδου.
Εξίσου αναγκαία και η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στις επικείμενες αναμετρήσεις για την Αυτοδιοίκηση αλλά και την Ευρωβουλή.
«Δεδομένου δε ότι είμαστε μπροστά όχι μόνο στις αυτοδιοικητικές αλλά και σε κρίσιμες για το δημοκρατικό μέλλον της Ευρώπης εκλογές είναι ζωτικής σημασίας θέμα να είναι ακόμα μεγαλύτερος ο αριθμός των γυναικών που θα ψηφίσουν. Η μεγάλη συμμετοχή των γυναικών είναι ίσως το μοναδικό οχυρό στην άνοδο των λαϊκιστικών, κινημάτων. Έχει καταγραφεί άλλωστε ότι η εκλογική επιτυχία των λαϊκιστικών κομμάτων οφείλεται κυρίως στο ανδροκρατούμενο εκλεκτορικό σώμα. Στις ΗΠΑ, στην Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πολωνία, για παράδειγμα, έχει καταγραφεί ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο μια μικρή μειοψηφία των ψηφοφόρων των κυρίαρχων κομμάτων», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα για να καταλήξει: «Γιατί αν εμείς οι γυναίκες δεν καταρρίψουμε τα στερεότυπα, δεν θα πάψουμε να είμαστε καταπιεσμένες».
Σημειώνουμε ότι στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η κ. Φωτεινή Κούβελα, γ.γ. Ισότητας των Φύλων, η κ. Μίκα Ιωαννίδου, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου, η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.
Ακολούθησε παράσταση μουσικής και ποίησης “Ωδή στη Γυναίκα”, συμπαραγωγής Δημοτικού Ωδείου, Θεατρικού Εργαστηρίου & ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα