Κυπριακό: Ήταν μια καλή πρώτη συνάντηση, ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης

ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ Í.Μια καλή πρώτη συζήτηση για το περιουσιακό έγινε κατά την πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ-Πελεράν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

 

H Κομισιόν εκφράζει την «πλήρη υποστήριξή» της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
ΑΚΕΛ προς ΚΚΕ για Κυπριακό: «Λανθασμένη η απόφασή σας»

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε από τις 09.00 μέχρι τις 13.00 τοπική ώρα, συζητήθηκαν διάφορες πτυχές του περιουσιακού και έγινε προπαρασκευή για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει την Τετάρτη επί των κριτηρίων για το εδαφικό, η οποία χαρακτηρίζεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως crash test σε ό,τι αφορά στις προθέσεις με τις οποίες ήλθε στην Ελβετία η τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο μεταξύ, οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, σε συνάντησή τους στις 1500-1700 τοπική ώρα σήμερα, συζητούν θέματα που αφορούν το περιουσιακό, καθώς και το θέμα της συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στις 17.30-20.00 τοπική ώρα για να συζητήσουν τα θέματα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί θεμάτων που είχαν συζητήσει τη Δευτέρα το απόγευμα σε ό,τι αφορά την ΕΕ και την οικονομία. Τον Πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύουν οι Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Κατά τη χθεσινή τους πρώτη επί της ουσίας συνάντηση, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν σε τρία θέματα των τεσσάρων κεφαλαίων που αφορούν τη διακυβέρνηση, την ΕΕ και την οικονομία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα που καθορίστηκαν προς συζήτηση από τα εκκρεμούντα ζητήματα των τεσσάρων κεφαλαίων που συνδέονται με το εδαφικό, είναι συνολικά οκτώ, και τέσσερα από αυτά αφορούν το περιουσιακό.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπήρξε κάποια πρόοδος, με την πιο σημαντική να αφορά θέμα του κεφαλαίου της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα την ευθύνη των ομόσπονδων πολιτειών σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, το θέμα θα παραπεμφθεί στους τεχνοκράτες για θέματα οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της ΕΕ, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για τάση προς συμφωνία που αφορά οικονομική πτυχή του κεφαλαίου αυτού. Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση είναι η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Για τη σημερινή σύσκεψη των ηγετών για το περιουσιακό, ανέφεραν πως έγινε μια καλή πρώτη συζήτηση «ειδικότερα στα θέματα που σχετίζονται με το εδαφικό», τα οποία συζητούνται για πρώτη φορά και αφορούν τις περιουσίες που θα ανήκουν στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία και τις περιουσίες που θα βρίσκονται στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία.

Για τη συζήτηση αναφορικά με τα κριτήρια επί του εδαφικού, που αρχίζει στις 9 αύριο το πρωί, και αναμένεται να συνεχιστεί το απόγευμα και ενδεχομένως και την Πέμπτη, επανέλαβαν πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ ανέφεραν ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών.

Οι ίδιες πηγές επανατόνισαν τη σημασία του να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια να αποτυπωθούν σε χάρτη. Σημείωσαν, εξάλλου, πως κατά τη συζήτηση δεν αναμένεται να γίνουν αναφορές σε τοπωνύμια, αλλά στα ποσοστά εδάφους των πολιτειών, καθώς και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα επιτρέψει διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας.

Σημειώνεται πως πριν την πρωινή συνάντηση για το περιουσιακό, η ομάδα που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ελβετικό θέρετρο, είχε στις 07.30 σύσκεψη υπό την επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή για προετοιμασία ενός εγγράφου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο και έθεσε υπόψη του πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Ακιντζί.

Εξάλλου, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στις 1000-1300 σύσκεψη των συνεργατών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ετοιμαστούν δυο έγγραφα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ένα για τα κριτήρια του εδαφικού (σημασία του κάθε κριτηρίου) και το άλλο για τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το δεύτερο του επιδόθηκε για προετοιμασία πριν την απογευματινή του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη.

Στις 20.00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Προέδρου με τους συνεργάτες του που τον συνοδεύουν στην Ελβετία για να τεθεί ενώπιόν του το έγγραφο που ετοίμασαν για αυτόν σε ό,τι αφορά τα κριτήρια του εδαφικού και να γίνει προετοιμασία για την αυριανή συνάντηση με την τ/κ πλευρά.

Στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί δείπνο στο οποίο προσκλήθηκαν οι ηγέτες, ενώ στη συνέχεια όσοι από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες το επιθυμούν θα μπορούν να παρακολουθήσουν από τηλεοράσεως, από κοινού, στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες, τις εξελίξεις που αφορούν τις αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα