Κυπριακό:Σε μια «βιώσιμη και λειτουργική λύση» ελπίζουν Αναστασιάδης-Ακιντζί

det_cna_f634544679484439e9135f6470d4f2f0c-thumb-largeΣτα πλεονεκτήματα μιας ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού στάθηκαν τη Δευτέρα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, κ.κ. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί , μιλώντας σε δικοινοτική εκδήλωση, που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Cyprus Academic Dialogue» με θέμα «Η ζωή σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε τα οφέλη από μια λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι με τον κ. Ακιντζί «μοιράζονται το ίδιο όραμα, δηλαδή να παρουσιάσουμε στον λαό μια διαρκή, βιώσιμη και λειτουργική λύση», προσθέτοντας ότι συμφωνούν πως η λύση πρέπει να είναι σαφής και χωρίς «εποικοδομητικές ασάφειες» (contructive ambiquity).

Τόνισε επιπλέον ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει περαιτέρω συνέργειες και συμμαχίες για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ χωρών παραγωγής υδρογονανθράκων και χωρών κατανάλωσης υδρογονανθράκων στην περιοχή και πέραν αυτής».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μια λύση θα επιτρέψει στην να προωθήσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και θα της δώσει τη δυνατότητα να καταστεί μέρος ισχυρών περιφερειακών συνεργασιών, που αναπτύσσονται στην περιοχή σε τομείς, όπως η ενέργεια και η ασφάλεια.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι «πρέπει να βλέπουν οι μεν τους δε, όχι ως εχθρούς, αλλά ως μελλοντικούς εταίρους».

Είπε επίσης ότι η λύση πρέπει να είναι στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα