Κυβερνοεπιθέσεις και η αρχή της ουδετερότητας(Δείτε live που γίνεται κυβερνοεπίθεση)

cbaΟ αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας ( National Security Agency, NSA) των ΗΠΑ,Richard Ledgett,προειδοποιεί για τον αυξανόμενο κίνδυνο καταστροφικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο μεταξύ των κρατών και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν σε αυτό το πεδίο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μιλώντας στο BBC είπε χαρακτηριστικά “ότι αν βρίσκεσαι συνδεδεμένος στο Internet,είσαι και ευάλωτος απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις”.

Ο Richard Ledgett δήλωσε ότι τα κράτη θα πρέπει να ορίσουν τις κόκκινες γραμμές γι’αυτό το θέμα,οι οποίες και δεν θα πρέπει να παραβιάζονται.Παράλληλα,παρατήρησε ότι το τελευταίο διάστημα έχει δει μια στροφή σε πιο καταστροφικές επιθέσεις – όπως εκείνες που έπληξαν το περασμένο έτος τη Sony ή την Saudi Aramco, το 2012 – καθώς και πιο επιθετικές στάσεις από τα εθνικά κράτη.

Ο νούμερο δύο της NSA ανέφερε ότι η βελτίωση της άμυνας και ο εντοπισμός και η προστασία των πλέον ευαίσθητων δεδομένων είναι ένας σημαντικός τρόπος για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών απειλών.

Επίσης αναφερόμενος στις κυβερνοεπιθέσεις των κρατών, είπε ότι πρέπει να αναληφθούν περισσότερες δράσεις και να προσδιοριστεί διεθνώς ένα πλαίσιο ,το οποίο αν κάποιος το ξεπεράσει θα υποστεί τις ανάλογες συνέπειες.

Οι συνέπειες αυτές είπε,  θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή δράσεων εντός του κυβερνοχώρου,αλλά  ακόμα και
διπλωματικές ή οικονομικές διαστάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων κρατών.

Οι ΗΠΑ έχει επικρίνει δημοσίως την Κίνα για κατασκοπεία εναντίον αμερικανικών εταιρειών,ενώ πρόσφατα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών,υπεγράφη συμφωνία για να σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η συμφωνία έχει ήδη διαρραγεί,ωστόσο ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας λέει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα.

Μια παρόμοια συμφωνία έχει υπογράψει και το Ηνωμένο Βασίλειο με την Κίνα,με τον Richard Ledgett να αναφέρει όμως,ότι αυτή η συμφωνία θα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο,προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας.

Επίσης,ο επικεφαλής της ΝSA στη συνέντευξή του στο BBC αναφέρθηκε  στον Έντουρντ Σνόουντεν και στον τρόπο που άλλαξε τη συλλογή πληροφοριών,ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως η υπόθεση “Σνόουντεν” προκάλεσε σοβαρή  ζημιά,όπως την ονόμασε, στην Υπηρεσία.

Την ίδια στιγμή το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα θα θέσει σε ψηφοφορία  ένα νέο σύνολο κανόνων για τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών εντός της ΕΕ.

Αρκετοί είναι αυτοί που στέκονται επικριτικά μπροστά σε αυτήν την προοπτική,λέγοντας ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ουδετερότητα του διαδικτύου,αλλά και να αυξήσει τους περιορισμούς για τους χρήστες.

Η αρχή της ουδετερότητας του Διαδικτύου λέει ότι η κίνηση στο Διαδίκτυο δεν επιβραδύνεται, ούτε χρεώνεται διαφορετικά λόγω της προέλευσης της. Δηλαδή, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν τις ίδιες ταχύτητες με τις εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα για να έχουν “καλύτερο Internet”.

Παρά τους φόβους για την απώλεια της ουδετερότητας του Διαδικτύου, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μέτρο για την κατάργηση των τελών roaming, το οποίο λειτουργεί αντισταθμιστικά στη διαμόρφωση της ψήφου των βουλευτών.

Πατήστε εδώ για να δείτε σε πραγματικό χρόνο που γίνονται κυβερνοεπιθέσεις

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα