Κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία

Την εντολή σχηματισμού ουδέτερης κυβέρνησης στον οικονομολόγο Κάρλο Κοτταρέλλι έδωσε ο ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κατά τη συνάντησή τους στο μέγαρο Κυρηνάλιο. Όμως, ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, ενώ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν πει «όχι».

Ήδη ακούγονται ήδη τα πρώτα ονόματα για το υπουργικό συμβούλιο, όπως αυτό του δικαστικού του Αλεσάντρο Πάτζνο, προέδρου του Συμβουλίου του Κράτους που έχει συνεργαστεί με προηγούμενες κυβερνήσεις, του Ραφαέλε Καντόνε, προέδρου της Αρχής κατά της διαφθοράς, και της δικηγόρου Πάολα Σεβερίνο, πρώην υπουργού υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μόντι.

Χθες ο υποψήφιος από τη λαϊκίστικη συμμαχίας της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποδέχτηκε τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Το επιχείρημα της ακροδεξιάς Λέγκας είναι ότι ο 81χρονος πρώην υπουργός δεν έπροκειτο να επιδιώξει έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά θα στήριξε τις ιταλικές θέσεις στην Ευρώπη. Ο γραμματέας του κόμματος υποστήριξε ότι θα «προχωρούσαμε μόνον σε αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζών». «Ο Πάολο Σαβόνα, ως υπουργός οικονομικών, θα μας εγγυόταν άριστα αποτελέσματα στην Ευρώπη, κανένας άλλος δεν θα είχε τόση επιτυχία».

Μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο νέων καλπών και δεν απέκλεισε προεκλογική συνεργασία μεταξύ της Λέγκας και τον Πέντε Αστέρων διαψεύδοντας ότι είχε αποφασίσει από την αρχή να σπάσει την συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια για να πάει στις κάλπες.

Σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις τόνισε: «Θέλω να καταλάβω τις κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση του Κάρλο Κοτταρέλλι».

Η ακροδεξιά προειδοποιεί τον Μπερλουσκόνι

«Εάν η Φόρτσα Ιτάλια κι ο Μπερλουσκόνι υπερψηφίσουν ή απόσχουν από τη ψηφοφορία για μία κυβέρνηση Κοτταρέλλι είναι σαφές για μένα ότι η κεντροδεξιά συμμαχία θα διαλυθεί» τόνισε παράλληλα ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά στέλνοντας μήνυμα στον Καβαλιέρε.

«Χθες δεν μίλησα με τον Μπερλουσκόνι, αλλά διάβασα την ανακοίνωσή του, η οποία κατέληγε ότι οι αποταμιεύσεις των Ιταλών είναι ασφαλείς. Εάν δεν έβλεπα στο τέλος την υπογραφή του Μπερλουσκόνι θα νόμιζα ότι είναι δήλωση του Ρέντσι. Τώρα φτάνει ο  Κοταρέλι και θα δούμε αν θα κρατήσει η συμμαχία» δήλωσε ο Σαλβίνι.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Φόρτσα Ιτάλια διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται για να ψηφίσει τον Κοτταρέλλι . «Η κεντροδεξιά πρέπει να είναι ενωμένη, αλλιώς δεν είναι κεντροδεξιά. Η παρούσα Βουλή λέει με σαφήνεια ότι μία κυβέρνηση υπό τον Κοτταρέλλι δεν θα έχει ποτέ πλειοψηφία. Η  Φόρτσα Ιτάλια κι όλη η κεντροδεξιά δεν θα δώσει τη ψήφο της σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών.Το ίδιο δεν πρόκειται να κάνουν και τα Πέντε Αστερία. Επομένως θα πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας» σημείωσε.

Πρώην τεχνοκράτης του ΔΝΤ 

O τεχνοκράτης Κάρλο Κοτταρέλλι έχει εργαστεί 25 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έξι χρόνια στην Τράπεζα της Ιταλίας.

Στο ΔΝΤ είχε επιτελική θέση στην σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη.

Ο 54χρονος έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ πρόσφατα εκφράσθηκε αρνητικά σχετικά με την συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα προκαλούσε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος».

Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα του ζήτησε να υποδείξει με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών.

Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Νευρικές οι αγορές

Στο μεταξύ, ενώ το πρωί το χρηματιστήριο του Μιλάνο άνοιξε με θετικό πρόσημο μετά το «όχι» του Ιταλού προέδρου, στη συνέχεια άρχισε να πέφτει. Ίδια ήταν η τάση και στα spreads των κρατικών ομολόγων.

Και το Χρηματιστήριο του Παρισιού άνοιξε με άνοδο, μετά την απόρριψη του Σαβόνα από τον Ματαρέλα, ενώ την Παρασκευή είχε κλείσει με πτώση.

Η νευρικότητα στις αγορές δεν πρόκειται να υποχωρήσει εκτιμούν αναλυτές, που θεωρούν ότι η αστάθεια αυτή θα παραμείνει μέχρι να αποσαφηνιστεί η πολιτική κατάσταση δεδομένου ότι οι αγορές έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται να υπάρχει άμεση λύση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα