Κρίσιμο τετ α τετ Ζάεφ με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα για το δημοψήφισμα

Τη στιγμή που οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και την ΕΕ προχωρούν με ρυθμούς που ικανοποιούν τη γείτονα χώρα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στρέφει πλέον το βλέμμα του στην οργάνωση του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, η σημερινή ημέρα κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ έχει καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Σκοπίων σε μια συνάντηση, η οποία θα έχει στην κορυφή της ατζέντας της το δημοψήφισμα και τα επιμέρους ζητήματα που κινούνται γύρω από αυτό.

Το κρίσιμο τετ α τετ έχει προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι τρέχουσες σημαντικές πολιτικές εξελίξεις μετά την συμφωνία των Πρεσπών και την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ επιβάλλει την ανάγκη να διευρυνθεί το θεσμικό πλαίσιο των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών πέραν του σχήματος του 1+1 και ως εκ τούτου καλούνται όλοι να παραστούν στην αποψινή συνάντηση.

Το ραντεβού είχε προαναγγείλει στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων: «Πρέπει να είμαστε όλοι μας προσηλωμένοι και να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία, όπως είπε ο Επίτροπος, για το καλό των πολιτών της “Μακεδονίας”, αλλά και των εταίρων μας στην ΕΕ. Ως εκ τούτου θα έχουμε πιθανότατα μια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών την Τετάρτη το βράδυ για να δώσουμε ώθηση στις διαδικασίες αναφορικά με την προετοιμασία της “Μακεδονίας” για το επικείμενο δημοψήφισμα», είπε.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος και οι ακροδεξιές διαφωνίες

Οι πιθανές ημερομηνίες της διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα είναι η 23η Σεπτεμβρίου, η 30η Σεπτεμβρίου, η 7η Οκτωβρίου, όπως έχει αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει εκφράσει πολλάκις την αισιοδοξία του για την έκβασή του.

Η σκοπιανή κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, φαίνεται να επιθυμεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος να συσχετίζει τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Είστε υπέρ της συμφωνίας για το όνομα, που θα επιτρέψει τη χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ή κατά;».

Την ίδια στιγμή, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του ζητήματος είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, με τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος VMRO-DPMNE να κάνει λόγο για «προδοσία και ξεπούλημα».

Έτσι κατά τη σημερινή συνάντηση είναι πιθανό να προτείνει ένα ερώτημα του τύπου: «Είστε υπέρ ή κατά της συμφωνίας;», ώστε να μην συσχετιστεί η συμφωνία των Πρεσπων με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα ζητήσει από τους υποστηρικτές του να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα ή εάν θα επιλέξουν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Η αποχή των υποστηρικτών του VMRO-DPMNE θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση Ζάεφ, καθώς η νομοθεσία προβλέπει πως το δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο μόνο εάν η συμμετοχή ξεπεράσει το 50%.

Η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η νομοθεσία της ΠΓΔΜ άλλωστε προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα ανακοινώνονται από το κοινοβούλιο, μετά από τη σχετική ψηφοφορία. Η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, όμως, δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς διατηρεί πλειοψηφία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα