Κρίσιμη σύνοδος για τη Νοτιοανατολική Ασία υπο τον φόβο νέων επιθέσεων

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Υπό τον φόβο επιθέσεων από τζιχαντιστές ξεκίνησε χθες η σύνοδος των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Κουάλα Λουμπούρ, στην οποία παρευρίσκονται, εκτός από τους ηγέτες των 10 χωρών της περιοχής και οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας. Στο ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμα της συνόδου υπάρχει ελπίδα ότι θα συζητηθεί ο «μεγάλος συμβιβασμός» των ΗΠΑ και της Κίνας για τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που θα οριστικοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στη σύνοδο του Παρισιού. Για την κοινή γνώμη, αυτό που θα μείνει από τη σύνοδο θα είναι μία ακόμη φωτογραφία των ηγετών με παραδοσιακές φορεσιές, όπως συνηθίζεται στις συνόδους των τελευταίων ετών. Πίσω από τα φλας, όμως, θα συζητηθούν ζητήματα μεγάλης περιφερειακής σημασίας, όπως η καταπολέμηση της ετήσιας μάστιγας των γιγαντιαίων πυρκαγιών στην Ινδονησία, από τις οποίες σκοτεινιάζει ο ουρανός των γειτονικών χωρών.
1494541
Αναλυτές επεσήμαναν ότι το ζήτημα των εμπρησμών, που στοχεύουν στην εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για την καλλιέργεια δέντρων που παράγουν φοινικέλαιο, δεν είναι ούτε περιφερειακό ούτε καν εθνικό, αλλά αφορά τους αξιωματούχους των συγκεκριμένων επαρχιών της Ινδονησίας, που έχουν εξαγοραστεί από τις εταιρείες φοινικελαίου. Ομως, πολλές από τις εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους σε χώρες της περιοχής.

Εξάλλου, κατόπιν κινεζικού αιτήματος, από το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος λείπουν οι αναφορές στις εντάσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η κατασκευή από την Κίνα τεχνητών νησιών προξένησε την αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία στα τέλη Οκτωβρίου έστειλε στην περιοχή το πολεμικό σκάφος USS Lassen και βομβαρδιστικά B-52. Γράφοντας στους Financial Times, o αναλυτής Γιούαν Γκρέιαμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ενδοτισμό. «Ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν το πρωτόκολλο της αβλαβούς διέλευσης», έγραψε ο Γκρέιαμ. «Πιθανώς για να καθησυχάσουν τα γεράκια στις ΗΠΑ χωρίς να εκτροχιάσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις ενόψει της συνόδου. Μέχρι όμως η Κίνα να ορίσει νομικά τις διεκδικήσεις της, το αμερικανικό ναυτικό δεν έχει κανένα λόγο να απεμπολεί το δικαίωμά του να επιχειρεί κανονικά».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα