Κρίσιμη Σύνοδος κορυφής σήμερα για το Brexit στις Βρυξέλλες

Πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η ειδική Σύνοδος Κορυφής για το Brexit με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαίων ηγετών της ΕΕ.

Στην κατάληξη της πορείας της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι ηγέτες καλούνται σήμερα να εγκρίνουν δύο βασικά έγγραφα που έχουν άμεση σχέση με το Brexit.

Μέρες πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής ορισμένες χώρες εξέφρασαν ενστάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις οποίες περιλαμβάνονται αντιρρήσεις για τα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά χωρικά ύδατα στη μετά Brexit εποχή, ενώ η Ισπανία απείλησε να προβάλει βέτο στη σύνοδο μέχρι να της δοθούν διαβεβαιώσεις για το καθεστώς του Γιβραλτάρ, αλλά επήλθε συμφωνία στο θέμα, που προβλέπει ότι οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με την συμμετοχή της Ισπανίας.

Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο μιας μακράς, περίπλοκης, επίπονης διαπραγμάτευσης καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019.

Δραματική έκκληση από Μέι: Σώστε το Brexit μας

Δραματική έκκληση μέσω ανοιχτής επιστολής προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε η Τερέζα Μέι προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η βρετανίδα πρωθυπουργός για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ακόμη και η υποστήριξη από το ίδιο της το κόμμα για τη συμφωνία αυτή φαίνεται να εξαφανίζεται.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .

Ωστόσο αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», είπε.

Κυριακάτικες εφημερίδες αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.

Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες “Leave” και “Remain” μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», τόνισε.

«Το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία», κατέληξε.

Στην έκτακτη Σύνοδο στις Βρυξέλλες για το Brexit ο Α.Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σήμερα στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το BREXIT (άρθρο 50), που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες, ύστερα από συνεννόηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της έκτακτης Συνόδου με βάση την ώρα Ελλάδας:

-09:30 αφίξεις ηγετών.

-10:30 ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

-11:00 συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-12:00 συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέϊ.

-13:00 κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα