Κρίσιμη μέρα για την ένταξη Αλβανίας – ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, με τον έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά να αναμένεται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, με τις περισσότερες αντιρρήσεις στο εσωτερικό της Ένωσης να έχουν ήδη καμφθεί.

Πιέσεις Κομισιόν για τις ενταξιακές διαδικασίες ΠΓΔΜ – Αλβανία

Παράλληλα, με θετικά σχόλια υποδέχθηκε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι τη συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές παρενέβη στη συζήτηση για να ευχαριστήσει προσωπικά τον έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, για τον ρόλο του στην επίτευξη συμφωνίας για το όνομα.

Εξάλλου, προσερχόμενη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η κ. Μογκερίνι τη Δευτέρα τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. «Πρόκειται για μία αξιοκρατική διαδικασία. Όταν υπάρχει πρόοδος πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω και αναμένω τα κράτη-μέλη να λάβουν τη σωστή απόφαση».

Αποφασιστική πρωτοβουλία Κοτζιά: Πρόγευμα εργασίας 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ με την Ελλλάδα

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρόγευμα εργασίας των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την Αλβανία, μετά από πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σκοπός της συνάντησης, στην οποία παρών ήταν ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ήταν να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Αλβανία και να αναγνωριστούν σε κάποιο βαθμό οι προσπάθειες της χώρας σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Σε γενικές γραμμές, στη συνάντηση έγινε μια θετική αποτίμηση για το ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ από την πλευρά του, ο Ντ. Μπουσάτι υπερθεμάτισε για τους λόγους που πρέπει να δοθεί μια καθαρή ευρωπαϊκή προοπτική στη χώρα του.

Οι επιφυλάξεις από Γαλλία και Ολλανδία

Η Γαλλία και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, καθώς ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να τροφοδοτήσει το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην Ένωση.

Εξάλλου, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ, αν πρώτα η Ένωση δεν προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν έχει αλλάξει άποψη.

Η Αθήνα έστειλε επιστολές σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για ΠΓΔΜ

Τέλος, τη Δευτέρα αποδεσμεύτηκαν από την Αθήνα και οι δύο επιστολές προς ΕΕ και ΝΑΤΟ με υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όπου η Ελλάδα δεσμεύεται να μη θέσει εμπόδια στην πορεία της ΠΓΔΜ (οι επιστολές θα αναφέρονται σε αυτό, το προσωρινό όνομα και όχι στο «Βόρεια Μακεδονία») προς τους δύο οργανισμούς, υπό την αίρεση, βεβαίως, ότι οι γείτονες θα ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματα για την επικύρωση της συμφωνίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα