Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και απροσδόκητη “στροφή” Σόιμπλε

Ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εξελίσσονταν και χθες Κυριακή,με σκοπό την προετοιμασία μιας κατ’ αρχήν πολιτικής συμφωνίας κατά το σημερινό Eurogroup,προέκυψε αιφνιδιαστική παρέμβαση Σόιμπλε στη διαδικασία,με δήλωση του σύμφωνα με την οποία ουδέποτε απείλησε τη χώρα μας με Grexit,ανοίγοντας μια ακόμα χαραμάδα αισιοδοξίας για την τελική έκβαση.

Τον ισχυρισμό του αυτόν,ο οποίος πιθανά σηματοδοτεί αλλαγή της στάσης του Βερολίνου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup,ενίσχυσε μάλιστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD,επαναλαμβάνοντας τη μονότονη και γενικόλογη θέση όλων των δανειστών ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν προβλήματα.Επιπλέον επιβεβαίωσε την πληροφορία περί συμμετοχής του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας .

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε χθες αιφνιδιαστικά ότι δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει.

«Δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)» υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin.

Ωστόσο συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Η παραπάνω “στροφή” στη ρητορική του Γερμανού ΥΠΟΙΚ που έγινε την παραμονή ενός σημαντικού Eurogroup, εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής προσπάθειας να υπάρξει στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση πολιτική συμφωνία που θα κυμαίνεται σε τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος,αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, είναι εφικτή για σήμερα προκειμένου να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα