Κρίσιμη η σημερινή μέρα-Συνεδριάζει το ΔΝΤ

Αναμένεται να παρουσιαστεί και να εξεταστεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλια Βελκουλέσκου και φέρει την υπογραφή του Πολ Τόμσεν.

Η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδος). Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα παρουσιάσουν την έκθεση και στη συνέχεια θα μιλήσει, όπως συνηθίζεται,ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η τοποθέτηση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ,καθώς για πρώτη φορά θα δώσει ισχυρές ενδείξεις για την στάση της νέας προεδρίας Τράμπ στο ελληνικό ζήτημα.

Η έκθεση του ΔΝΤ περιέχει επικαιροποιημένη παρουσίαση της θέσης του Ταμείου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρει ότι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» τονίζει ότι στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ «θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο εγγύς μέλλον» υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει το «να μπούμε σε μια διαδικασία μακράς διαπραγμάτευσης».

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου πρέπει τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν» αναφέρει εμφατικά ο Αλ. Χαρίτσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα αναζήτησε και σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με πληροφορίες πέτυχε πολιτικές συμφωνίες προώθησης ενεργειών για το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό ενώ στο ζήτημα αυτό οι εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινές.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ»

«Όσο και εάν Γερμανία και ΔΝΤ εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους έχοντας ως ουρά και σύμμαχο τη ΝΔ, έχω την αίσθηση πως η συγκυρία και οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες που θα τους αναγκάσουν να αφήσουν τους τακτικισμούς και το blame game και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις τόσο μεταξύ τους, όσο και απέναντί μας» καταλήγει.

«Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερο δυνατές υποχωρήσεις. Σε αυτό συμπίπτει και η μεγάλη πλειοψηφία των δανειστών, όπως φάνηκε και στην Μάλτα δήλωσε στον ρ/φ «στο Κόκκινο» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επισημαίνει πάντως πώς «ακόμα και αν δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου είναι εφικτό στην συνεδρίαση του Εurogroup να γίνει ένα θετικό βήμα που θα κωδικοποιήσει την πρόοδο ώστε να κλείσει η συμφωνία πριν τις εκλογές στην Ολλανδία. «Έχουμε κάθε συμφέρον να αποφύγουμε μία πολύμηνη καθυστέρηση που θα κάνει ζημιά στην ελληνική οικονομία και την θέλουν οι ακραίοι των δανειστών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα