Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τη ΣΕΚΑΠ

Μια από τις πλέον σημαντικές μέρες στην προσπάθεια να αποφευχθεί η αναγκαστική πτώχευση της εταιρείας είναι η σημερινή για τη ΣΕΚΑΠ καθώς το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής για άμεση άρση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξη που επεβλήθησαν σε βάρος της καπνοβιομηχανίας.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της ΣΕΚΑΠ έχουν καταθέσει αίτηση ανακοπής της ατομικής πρόσκλησης, που εστάλη από τις τελωνειακές αρχές για την πληρωμή προστίμου 38,2 εκατομμυρίων ευρώ ((συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων) που επιβλήθηκε για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2008, πέντε χρόνια πριν την εξαγορά της εταιρείας από τον όμιλο Σαββίδη. Οι κυρώσεις γνωστοποιήθηκαν στην εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του νέου ιδιοκτήτη.

Η λειτουργία της εταιρείας έχει τεθεί επ’ απειλή καθώς μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο Ξάνθης αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους. Ως αποτέλεσμα το τελωνείο “μπλόκαρε” τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, η ΣΕΚΑΠ συγκάλεσε χθες διοικητικό συμβούλιο που αποφάσισε την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας. Ήδη, το δ.σ. όρισε ως Νομικό – Ειδικό Σύμβουλο για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας “Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων”, με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.

Η σημερινή συζήτηση των αιτημάτων της ΣΕΚΑΠ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής είναι κρίσιμη διότι εφόσον ληφθεί η προσωρινή διάταση, η εταιρεία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει σημαντικό μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύπιθανόν να ενεργοποιηθεί η απόφαση για αναγκαστική πτώχευση. Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση του δικαστηρίου για τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, ωστόσο η εταιρεία ζητά προσωρινή διαταγή άρσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης τουλάχιστον μέχρις ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει, προκειμένου έστω στο μεσοδιάστημα τα προϊόντα της να διακινούνται ομαλά.

Το παρών αναμένεται να δώσουν κατά τη συζήτηση των αιτημάτων οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ οι οποίοι με ανακοίνωσή τους ζητούν τη συνέχιση της λειτουργία της εταιρείας. Την αδιάκοπη λειτουργία της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών για τους καπνοπαραγωγούς και τους αγρότες της ακριτικής Θράκης δηλώνουν πως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, οι οποίοι -με σημερινή ανακοίνωσή τους- τονίζουν ότι “είναι άδικο για το λαό της Ξάνθης ένα πρόστιμο υπόθεσης του 2009, να υποσκάπτει το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, την οικονομία της περιοχής” και το μέλλον τους. “Προσβλέπουμε πλέον στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θα δικαιώσει την εταιρεία μας στον δίκαιο αγώνα της” αναφέρουν στην ανακοίνωση και επισημαίνουν: “Η ανάπτυξη της εταιρείας μόνο καλό θα κάνει στην οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζόμενους”.

Για το ίδιο θέμα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι “ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία”, προσθέτοντας ότι “στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα