Ορόσημο για τις εξελίξεις η σημερινή έξοδος στις αγορές

Κρίσιμη θεωρείται από οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους εντός και εκτός συνόρων η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Η επιλογή της στιγμής του εγχειρήματος όπως και το αποτέλεσμα του θα αποτελέσουν θετική η αρνητική αφετηρία για τις παραπέρα οικονομικές εξελίξεις και όχι μόνο.

Αντίθετα με τους προβληματισμούς που υπήρχαν στον οικονομικό και πολιτικό περίγυρο-κυρίως στο εσωτερικό της χώρας- για το χρονικό σημείο στο οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, εκτιμάται από έμπειρους οικονομικούς αναλυτές ότι η επιλογή της σημερινής ημέρας έγινε με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια,καθώς λίγο πριν τη θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου συνήθως παρατηρείται αυξημένη διαθεσιμότητα κεφαλαίων διεθνώς, έτοιμων να επενδυθούν σε νέα ομόλογα.

Βεβαίως δεν θα πρέπει να μην αναφερθεί ότι ο χαρακτηρισμός σαν επιτυχούς της εξόδου στις αγορές για απ’ευθείας δανεισμό θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το ποσοστό κάλυψης του ζητούμενου ύψους του δανεισμού, αλλά και από το επιτόκιο στο οποίο θα κλείσουν οι προσφορές, το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι μικρότερο του αντίστοιχου πριν τρία χρόνια.

Από πολιτικής σκοπιάς είναι φανερό ότι η έκβαση του οικονομικού αυτού εγχειρήματος θα αποτελέσει κομβικό σημείο καθώς θα σηματοδοτήσει τις παραπέρα εξελίξεις. Για την κυβέρνηση μία επιτυχία επανόδου στην οικονομική κανονικότητα από πλευράς δυνατότητας απ’ευθείας εξωτερικού δανεισμού της χώρας, θα παγιώσει την αίσθηση της σταθεροποίησης της οικονομίας. Το γεγονός αυτό ασφαλώς θα αποτελέσει κίνητρο για το Μαξίμου προκειμένου να προχωρήσει σε παραπέρα θετικές γι’αυτό πρωτοβουλίες, με κύριο αποδέκτη την κοινωνία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες σήμερα το μεσημέρι κλείνει το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο με το οποίο η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, μετά από τρία χρόνια.

«Κλειδί», όπως παραπάνω αναφέρεται αποτελεί το επιτόκιο δανεισμού με το υπουργείο οικονομικών να τοποθετεί το «ταβάνι» σαφώς χαμηλότερα του 4,95% όπως είχε διαμορφωθεί το επιτόκιο το 2014.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ειδικών μιλούν για επιτόκιο λίγο πάνω από το 4%

Σημειώνεται ότι για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου επιλέχθηκαν οι τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC.

Όσον αφορά τους κατόχους των ομολόγων που λήγουν το 2019 τα οποία είχαν εκδοθεί με επιτόκιο 4,75% , προσκλήθηκαν ήδη να τα ανταλλάξουν προς το 102,6% της ονομαστικής τους αξίας με ωρίμανση το 2022.

Η εκκαθάριση αναμένεται να γίνει την 1η Αυγούστου.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης, η κάλυψη της σημερινής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι συνεχής, καθώς με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια φωτίζουν πτυχές του γεγονότος.

Αναλυτικά:

New York Times

Επί παραδείγματι, έτσι, «εάν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχυρό, θα πρόκειται για στιγμή –ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη», σημειώνεται εμφατικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times (Liz Aderman).

Wall Street Journal

Αναφορά στο θέμα γίνεται και από την εφημερίδα Wall Street Journal: «Η Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τα πενταετή ομόλογα, που λήγουν το 2019, από νέα που θα λήγουν το 2022″.

Σύμφωνα δε, με το Reuters, πρόκειται για «την πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια», αποτελεί δε, «σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πλήρους και σταθερής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, όταν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης το 2018».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο δημοσίευμα, καθώς η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει για το ίδιο θέμα: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και οι δυο δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην πρώτη ευκαιρία για έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου. Όχι όμως χωρίς λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εφιστούσαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα.

Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μια δοκιμή. Θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και εάν η αξία των νέων αξιόγραφων αυξάνεται. Τι θα συμβεί όμως εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις , εάν αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις; Μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Στο τέλος όμως ίσως είναι για καλό εάν ο Τσίπρας στηριχθεί και από την ετυμηγορία των αγορών».

Spiegel

Και το Spiegel, «ο σοβαρότερος οικονομικός ασθενής της Ευρώπης επιστρέφει. Μετά από τρία χρόνια, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές ένα χρόνο πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να φανεί αν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα».

Handelsblatt

Ενώ η Handelsblatt σημειώνει: «Περίπου ένα χρόνο πριν από το τέλος του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει και πάλι στις αγορές».

Bloomberg

Το Bloomberg, τέλος, έχει συνεχείς ανταποκρίσεις και άρθρα για το θέμα. Σε νέα ανάλυση (Marcus Ashworth –Μark Gilbert) επισημαίνεται: «Η Ελλάδα αποφάσισε να ταράξει τα νερά με την έκδοση ενός νέου πενταετούς ομολόγου, μετά από τρία χρόνια.

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς αλλά όχι τους άπληστους. Προς το παρόν, μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές είναι πιο σημαντική από την εξασφάλιση καλύτερων όρων ή περισσότερων χρημάτων. Μετά την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αναβάθμιση της προοπτικής για την αξιολόγηση της χώρας από σταθερή σε θετική από τον οίκο Standard & Poors, η Ελλάδα έσπευσε να εκμεταλλευθεί αυτή τη δυναμική πριν από την ανάπαυλα του Αυγούστου».

Στην ίδια ανάλυση διαβάζουμε, «οι επενδυτές ελπίζουν ότι δεν θα έχουν την ίδια εμπειρία της πρώτης προσπάθειας της Ελλάδας να ανακτήσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Οι κάτοχοι του ομολόγου, που εξέδωσε πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα παρατηρούν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του (…) [αντιθέτως] με το τωρινό ομόλογο ζητείται η άντληση ποσού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα θεωρηθεί επιτυχία, μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στην εκδοτική προσπάθεια να αποτελείται από επενδυτές που θα αποφασίσουν να επεκτείνουν τη λήξη του.

Η επιτυχία αυτή θα επιτρέψει τότε στην Ελλάδα να επιμηκύνει το χρέος της και να ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες εξόδους στις διεθνείς αγορές προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα».

Εν κατακλείδι, «τρία χρόνια είναι πολύς χρόνος χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα χρειάζεται το παράθυρο δανεισμού να παραμείνει μόνιμα ανοιχτό».

Υπενθυμίζεται ότι από χθες υπήρξαν ρεπορτάζ από μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, η εφημερίδα Guardian, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.α.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα