Κρίσιμες εκλογές σήμερα στην Κάτω Σαξονία 

Η Άγκελα Μέρκελ, νικήτρια αν και αποδυναμωμένη των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμη τεστ, τις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Η μάχη θα είναι στήθος με στήθος», παραδέχθηκε η 63χρονη καγκελάριος στη διάρκεια μιας τελευταίας συνάντησης την Παρασκευή το βράδυ στην Κάτω Σαξονία, στη βόρεια Γερμανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα της, προηγείται ελαφρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Ωστόσο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, το CDU εμφανιζόταν βέβαιο ότι θα κερδίσει από το SPD και τους Πράσινους το κρατίδιο αυτό, όπου βρίσκεται η έδρα της Volkswagen, της μεγαλύτερης παγκοσμίως αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία όμως έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας του σκανδάλου dieselgate.

Μάλιστα η περιφερειακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές αφού μια βουλευτής των Πράσινων εντάχθηκε στο CDU, το οποίο βρίσκεται πρώτο εδώ και καιρό στην πρόθεση ψήφου.

«Μια νίκη στην Κάτω Σαξονία είναι σημαντική για τη Μέρκελ διότι θα την ενισχύσει και θα αποδείξει ότι το κόμμα της μπορεί ακόμη να κερδίζει στις περιφερειακές εκλογές», εκτίμησε ο Όσκαρ Νίντερμαϊερ, του Freie Universitat του Βερολίνου.

Ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς έχει από την πλευρά του άμεση ανάγκη μια νίκη έπειτα από τρεις συνεχόμενες ήττες σε περιφερειακές εκλογές φέτος και το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κόμματός του στις ομοσπονδιακές εκλογές. Το SPD συγκέντρωσε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του, γεγονός που το ώθησε να περάσει στην αντιπολίτευση έπειτα από τέσσερα χρόνια συγκυβέρνησης με το CDU.

Μια νίκη στην Κάτω Σαξονία θα επιτρέψει στη Μέρκελ να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η καγκελάριος θα πρέπει να βρει κοινό τόπο με δύο άλλα κόμματα, τα οποία έχουν σε πολλά θέματα εντελώς διαφορετική άποψη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα