Κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ «βλέπει» η τουρκοκυπριακή ηγεσία

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη φέρεται να «βλέπει» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε μια «όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, υπάρχει ανάγκη για διάλογο, ωστόσο η διαδικασία διαπραγματεύσεων «δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους». Πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης ο Τουρκύπριος ηγέτης τόνισε ότι θα πρέπει να ανιχνευθούν οι αμοιβαίες προθέσεις.

ΑΟΖ: Αν παρεμποδιστούν οι έρευνες των Τουρκοκυπρίων θα έχουμε κρίση

Την ίδια ώρα ο Τουρκύπριος «ΥΠΕΞ», Κουτρέτ Οζερσάϊ, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει κρίση στην ΑΟΖ σε περίπτωση, που οι Ελληνοκύπριοι επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις των Τουρκοκυπρίων.

Όπως ανέφερε ο Οζερσάϊ, εάν οι Ελληνοκύπριοι διενεργήσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ίδιο θα κάνουν και οι Τουρκοκύπριοι. «Αν παρεμποδιστούν, θα προκληθεί κρίση», ανέφερε και ισχυρίστηκε πως «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Επιπλέον, σημείωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εξουσιοδότησε εταιρίες για έρευνες σε κάποια τεμάχια και το ίδιο έκαναν και οι Τουρκοκύπριοι.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «κάποια από αυτά τα τεμάχια συμπίπτουν και θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμφωνήσουμε για τα κοιτάσματα αυτά από κοινού».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα