Κούρδοι και άραβες μαχητές επιτέθηκαν κατά του ΙΚ

Κούρδοι και άραβες μαχητές τους οποίους υποστηρίζει στη Συρία ο διεθνής συνασπισμός του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον εξαπέλυσαν σήμερα αιματηρή επίθεση εναντίον του τελευταίου θύλακα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν ένας διοικητής και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια αραβοκουρδική συμμαχία, πραγματοποιούν εδώ και μήνες επίθεση για την κατάληψη των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Έζορ και προωθούνται για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές οι οποίοι υποχώρησαν στη Χατζίν, κοντά στην ιρακινή μεθόριο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των FDS δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η συμμαχία επιτέθηκε στο «τελευταίο προπύργιο του ΙΚ, στη Χατζίν» με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι βομβαρδισμοί του συνασπισμού συνεχίζονται και οι δυνάμεις μας επιτίθενται στο έδαφος», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος αυτός ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Έκανε λόγο για σφοδρά πλήγματα πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές.

Τουλάχιστον 15 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά την επίθεση εναντίον της πόλης αυτής που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, είπε, διευκρινίζοντας πως ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

«Οι μάχες θα είναι σφοδρές στη Χατζίν γιατί υπάρχουν οχυρώσεις του ΙΚ», είπε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την έναρξη μιας επιχείρησης σήμερα η οποία συνοδεύεται από «βίαιες μάχες».

«Οι FDS πραγματοποίησαν ένα άνοιγμα στην περιοχή της Χατζίν και κατέλαβαν ορισμένους τομείς, ανοίγοντας έναν διάδρομο προκειμένου να επιτρέψουν στους κατοίκους να φύγουν», υπογράμμισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Είπε πως οι αεροπορικές επιδρομές και τα πλήγματα του πυροβολικού ήταν τα πιο σφοδρά των τελευταίων πολλών μηνών και πως σκοτώθηκαν 17 τζιχαντιστές.

Έπειτα από μια αστραπιαία επίθεση το 2014 και την ανακήρυξη ενός «χαλιφάτου» στις περιοχές που κατέλαβε στο Ιράκ και στη Συρία, το ΙΚ έχει πλέον περιοριστεί σε ερημικές περιοχές κυρίως στην κεντρική και ανατολική Συρία, χώρα στην οποία ελέγχει πλέον λιγότερο από το 3% του εδάφους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού Σον Ράιαν είπε πως οι τζιχαντιστές ελέγχουν ακόμη μια περιοχή 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στον Ευφράτη.

«Η μάχη θα είναι δύσκολη», παραδέχθηκε, εκτιμώντας πως με τη ναρκοθέτηση της περιοχής από τους τζιχαντιστές «οι μάχες θα είναι πιο αργές απ΄ό,τι αναμενόταν».

Όπως είπε, σημαντικοί διοικητές των τζιχαντιστών μπορεί να βρίσκονται στον τομέα, αν και «πολλοί έχουν διαφύγει».

Ο επικεφαλής του ΙΚ Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι κάλεσε στα τέλη Αυγούστου τους οπαδούς του να συνεχίσουν τον «τζιχάντ», σε ηχογραφημένο μήνυμα που του αποδίδεται, το πρώτο μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο.

«Το Χαλιφάτο θα παραμείνει (…) και δεν θα περιοριστεί στη Χατζίν», είπε.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει ήδη περισσότερους από 350.000 θανάτους και οδήγησε στην εξορία εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι συζητά με τους συμμάχους της το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάπτυξης στη Συρία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε πως η Γερμανία συζήτησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ευρωπαίους συμμάχους της το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάμιξής της, αν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα εναντίον του μεγάλου προπυργίου των ανταρτών στην Ιντλίμπ, η οποία υφίσταται τώρα σφοδρούς συριακούς και ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Δεν έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», είπε ο Ζάιμπερτ στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση του κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα