Κούρδοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν, στη Βρετανία

Στα χέρια με άνδρες των ειδικών δυνάμεων της βρετανικής αστυνομίας ήρθαν Κούρδοι διαδηλωτές που προσπάθησαν να εμποδίσουν την αυτοκινητοπομπή του Ταγίπ Ερντογάν να φθάσει στο Ρέντινγκ, δυτικά του Λονδίνου.

Οι ακτιβιστές είχαν πάρει θέση μάχης σε σημείο του δρόμου στο Μπέρκσαϊρ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη φάλαγγα των οχημάτων του Τούρκου προέδρου, που επρόκειτο να εκφωνήσει το βράδυ ομιλία σε δείπνο που οργάνωνε το Βρετανο-τουρκικό φόρουμ Tatlidil.

Αλλά όταν έφθασε το κομβόι του Ερντογάν δεκάδες Βρετανοί αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και έφιπποι, αλλά και με μοτοσικλέτες, επενέβησαν προσπαθώντας να συγκρατήσουν το πλήθος. Ακολούθησαν συμπλοκές με τους διαδηλωτές να πετούν μπουκάλια και τους αστυνομικούς να αντεπιτίθενται με γκλομπς και να συλλαμβάνουν αρκετούς ακτιβιστές.

 

Ένας 17χρονος τραυματίστηκε όταν αστυνομικοί τον «εξουδετέρωσαν» με λαβή ράγκμπι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Σήμερα (Δευτέρα) ο πρόεδρος της Τουρκίας θα εκφωνήσει ομιλία σε συνέδριο της λονδρέζικης δεξαμενής κέψης Chatham House. Την Τρίτη ο Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισσάβετ II και θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέι με την οποία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου αργά το απόγευμα.

 

Στην ατζέντα των συνομιλιών δεσπόζουν γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα, από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, μέχρι το θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, το Κυπριακό και η ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στη Βρετανία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολιτικών και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η Index on Censorship και η International Freedom of Expression Exchange οργανώνουν αύριο Τρίτη συγκέντρωση στο Λονδίνο υπέρ της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Ενώ ο ηγέτης των Ελευθέρων Δημοκρατών, σερ Βινς Κέιμπλ, σχολίασε: «Επιτρέποντάς του μια επίσημη επίσκεψη, αλλά και συνάντηση με τη βασίλισσα, η [πρωθυπουργός Τερέζα] Μέι και ο [υπουργός Εξωτερικών Μπόρις] Τζόνσον στρώνουν ουσιαστικά τα κόκκινα χαλιά σ’ έναν άνθρωπο που απαξιώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι υπεύθυνος για ανησυχητικά καταπίεση και βία».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα