Κούλογλου: Σύμπλευση ΔΝΤ και Σόιμπλε για καθυστέρηση

Ο Στέλιος Κούλογλου στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στον Ρ/Σ Παραπολιτικά, μίλησε για τα όσα συνέβησαν χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση για το ζήτημα του κλεισίματος του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το συνολικότερο παρασκήνιο πίσω από την διαπραγμάτευση.

Ειδικότερα, ανέφερε πως στο σύνολο τους οι ομιλητές υπήρξαν επαινετικοί για την Ελλάδα, η οποία έχει επιτύχει τους στόχους, πως διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν θετικά δείγματα στην οικονομία και πως τα συμφωνηθέντα έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

«Μοναδική εξαίρεση σ’ αυτό το κλίμα ήταν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και επίσης η κ. Καϊλή από την Ελιά, που κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, ενώ ακόμη και η Κομισιόν έβγαλε προχτές μια ανακοίνωση που μιλούσε για «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ και του Σόιμπλε».

Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις πληροφορίες που διαθέτει για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με αυτές, ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε χθες την ανησυχία ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θέτει διαρκώς νέες απαιτήσεις γιατί στην πραγματικότητα δε θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.

Όπως υπογράμμισε, «το ενδιαφέρον από τη συζήτηση χθες είναι ότι για πρώτη φορά, ο Σόιμπλε κατηγορήθηκε ευθέως, τόσο από τη Γερμανίδα επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλλερ, όσο και από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του ΕΚ, Ρομπέρτο  Γκουαλτιέρι, που μίλησε εκ μέρους της σοσιαλιστικής ομάδας. Άρα ο Σόιμπλε έχει μπει στο στόχαστρο, αλλά έχει κρυφτεί πίσω από τον Τόμσεν κι είναι ο Τόμσεν τώρα που σε κάθε νέο γύρο βάζει και καινούργια αιτήματα.»

[..] « Αρχικά είχε συμφωνηθεί τα μέτρα να εφαρμοστούν σταδιακά. Τώρα επανήλθαν -σ’ αυτό αναφερόταν κυρίως ο Μοσκοβισί σ’ αυτές τις παρασκηνιακές συζητήσεις- και λένε “Όχι, όλα τα μέτρα το 2019 — δε θα μας ξεφύγεις εσύ, δε θα επικρατήσεις εσύ στις εκλογές”. Γενικά η ιδέα είναι ότι θα πρέπει να τελειώνουμε μ’ αυτήν την κυβέρνηση, υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα κυρίως απ’ την πλευρά του Σόιμπλε – το ΔΝΤ έχει τους δικούς του λόγους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ζήτημα του χρέους -στο οποίο δε δόθηκε λύση στην παρούσα φάση όπως επιθυμούσε η ελληνική πλευρά- είναι το θέμα στο οποίο «κολλάει» η διαπραγμάτευση, ο Στ. Κούλογλου σημείωσε ότι δεν το θεωρεί βασική αιτία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: «Δεν έχω την εικόνα ότι αυτό εμποδίζει το κλείσιμο της συμφωνίας. Όλοι έχουν σιωπηλά παραδεχτεί ότι επειδή έχει εκλογές η Γερμανία το ζήτημα του χρέους πάει γι’ αργότερα. Αυτό για το οποίο κατηγορήθηκε πάρα πολύ ο Σόιμπλε είναι ότι «παίζει με τη φωτιά» τόσο για την τύχη μιας χώρας, της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά κι αυτό το κάνει για φτηνές προεκλογικές σκοπιμότητες στη Γερμανία».

Για το εάν ισχύει αυτό που εικάζεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, ότι δηλαδή, για να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω η αξιολόγηση προωθείται μια συμβιβαστική λύση με τους Θεσμούς, σχετικά με το από πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα για περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου, ο ευρωβουλευτής τους ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως δεν το αποκλείει γιατί εξ’ όσων γνωρίζει ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εδώ και καιρό οδηγία να κλείσει η αξιολόγηση. Εξέφρασε ωστόσο τις αμφιβολίες του για το εάν αυτό θα συμβεί διότι θεωρεί ότι οι δανειστές δεν έχουν στόχο να την κλείσουν. «Χθες», πρόσθεσε, «μια γαλλική εφημερίδα -νομίζω η Παριζιέν- δημοσίευσε ένα έγγραφο που έλεγε ότι το ΔΝΤ καθυστερεί σκοπίμως κι όχι για τους ίδιους λόγους με τον Σόιμπλε, αλλά επειδή οι ίδιοι δεν έχουν αποφασίσει αν θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα και διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει και ο Τραμπ τις προθέσεις του. Έτσι, για διαφορετικούς λόγους, ΔΝΤ και Σόιμπλε έχουν συμπέσει και παίζουν καθυστέρηση».

Κλείνοντας, ο Στ. Κούλογλου επισήμανε ότι το περιθώριο ελιγμών για την ελληνική πλευρά είναι μικρό διότι τα διαπραγματευτικά της ατού είναι περιορισμένα και ο χρόνος κυλάει σε βάρος της. «Αυτό το ξέρουν οι δανειστές και προκαλώντας καθυστέρηση προκαλούν ζημιά στην οικονομία, άρα μας φέρνουν σε δυσκολότερη θέση. Η δική μου άποψη -ήδη πριν από τα Χριστούγεννα, όταν πληροφορήθηκα ότι ο Σόιμπλε είχε πει ότι, “εγώ θα ρίξω την ελληνική κυβέρνηση”- ήταν ότι αν είναι να σε ρίξει πρέπει ν’ αποφασίσεις εσύ πότε θα δώσεις τη μάχη και να μην αφήσεις να σε φθείρουν επ’ αόριστο. Η κυβέρνηση επέλεξε άλλη πολιτική, άλλη στρατηγική -φυσικά έχει τις δικές της πληροφορίες–εγώ δε συμμετέχω ενεργά στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων- και θεωρεί ότι θα τα καταφέρει. Μακάρι να τα καταφέρει».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα