Κούλογλου: Ερώτηση στην Κομισιόν για offshores και φορολογικούς παραδείσους

Ο Στέλιος Κούλογλου, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τη Κομισιόν, με αφορμή αποκαλυπτική έρευνα για την πάγια τακτική μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να φοροδιαφεύγουν, χρησιμοποιώντας  εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρει ότι πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ συγκαταλέγονται στους 10 πρώτους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου [2].

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Σύμφωνα με έρευνα της Oxfam, κάθε χρόνο οι ΗΠΑ χάνουν φορολογικά έσοδα ύψους 135 δις δολαρίων συνεπεία των χρημάτων που είναι τοποθετημένα σε φορολογικούς παραδείσους από τις 50 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, όπως  η Apple, η Pfizer και η Microsoft [1].

Οι εν λόγω πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μέθοδο των offshore εταιριών. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο συγκαταλέγονται στους 10 πρώτους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου [2].

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Σκοπεύει να προβεί σε αντίστοιχη έρευνα για τις εταιρίες που δρουν στην ΕΕ και πως προτίθεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων φορολογουμένων έναντι της φοροδιαφυγής;

2) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Επιτροπή σχετικά με την πρότασή της για μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών και ποιες μεταρρυθμίσεις σκέφτεται να προτείνει, τόσο στο άμεσο όσο και στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον;

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα