Κούλογλου για στρατιωτικούς: Να προετοιμαζόμαστε για παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων

Oι δύο Έλληνες στρατιωτικοί «θα γυρίσουν στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι η κοινή γνώμη θα πρέπει να περιμένει πολύ σύντομη λύση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στο ραδιόφωνο του Αlpha, τόνισε πως πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων για το θέμα, διότι όπως πρόσθεσε, «η στρατηγική του Ερντογάν είναι αυτή των πολιτικών ομήρων».

Επεσήμανε, δε, ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να δημιουργήσει παρόμοιες καταστάσεις, ώστε στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσει για να διαπραγματευτεί, όπως έκανε στο παρελθόν και με Γερμανό δημοσιογράφο, αλλά και Αμερικανό πάστορα. Σημείωσε ακόμη ότι για πρώτη φορά η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. «Ήταν ασυνήθιστα επιθετική προς τον Ερντογάν, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Πρόκειται για επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας αλλά και απάντηση σε όσους λένε ότι θα ήμασταν καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

 Σημείωσε ωστόσο ότι ο Τούρκος πρόεδρος «θα θελήσει στη Βάρνα, και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ν’ απαντήσει. Θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και θα προσπαθήσει να εισπράξει χρήματα με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την αναθέρμανση των συμφωνιών ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να απορροφήσει το σχετικό πακέτο των 4,5 περίπου δισεκατομμυρίων. Θα ζητήσει την επανεκκίνηση των διαδικασιών ένταξης –αμ και στην πραγματικότητα κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τα επόμενα 100 χρόνια- και θα θυμίσει ότι υπάρχει μια υπόσχεση για κατάργηση της βίζας σε Τούρκους πολίτες». Ο κ. Κούλογλου έκανε εξάλλου λόγο και για ένα εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι του Τούρκου προέδρου, ενώ τόνισε πως «το μεγάλο όπλο του Ερντογάν είναι το προσφυγικό.

Σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι «εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Σαμαράς ήθελε να φτιάξει κόμμα την περίοδο 1991-93, έπαιξε με ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί από τότε με μία συμβιβαστική λύση, την οποία τώρα αναζητεί η χώρα». Είπε επίσης ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων τη δεκαετία του 2000.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να δούμε ποια είναι η στρατηγική και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει βλέψεις στα δυτικά Βαλκάνια και, για να ανατρέψουμε την επιρροή της στην περιοχή, θα πρέπει να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Από μέρος του προβλήματος των Βαλκανίων, θα πρέπει να γίνουμε μέρος της λύσης και να αποκτήσουμε ηγεμονική θέση σε αυτά -πράγμα που θα έπρεπε να είχαμε κάνει από το 1991. Με μία αμοιβαία λύση -και η “Gorna Makedonija” είναι μία αμοιβαία αποδεκτή λύση- να στρέψουμε όλοι μας ενωμένοι τις δυνάμεις μας απέναντι στο βασικό πρόβλημα, που είναι η τουρκική επιθετικότητα», συνέχισε ο ευρωβουλευτής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα