Κούβα: Το νέο Σύνταγμα φαίνεται ότι θα επικυρωθεί με συντριπτική πλειοψηφία

Οι Κουβανοί φαίνεται ότι ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο επικυρώνει ως αμετάκλητο το μονοκομματικό, σοσιαλιστικό σύστημα ενώ θεσπίζει μετριοπαθείς οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.

Τα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα. Η συμμετοχή ανήλθε στο 80%, σε σύνολο 8,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν έξιτ πολ στην Κούβα, όμως οι πολίτες επιτρέπεται να παρακολουθούν την καταμέτρηση αφού κλείσουν οι κάλπες στις γειτονιές τους.

Η γνωστότερη αντικαθεστωτική μπλόγκερ, η Γιοάνι Σάντσες, η οποία γράφει μια διαδικτυακή εφημερίδα από μια συνοικία γνωστή για την υποστήριξή της στο καθεστώς, ανέφερε ότι αψήφισε τις προσβολές που δέχτηκε για να παρακολουθήσει την καταμέτρηση στην περιφέρειά της: υπέρ του νέου Συντάγματος ψήφισαν 400 άνθρωποι και κατά μόνο 25.

Η ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα El Toque ζήτησε επίσης από τους αναγνώστες της να στείλουν τα τοπικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι το νέο Σύνταγμα επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Η @KitKatMelissa, από μια άλλη γειτονιά της Αβάνας, ανέφερε ότι “το Σύνταγμα εγκρίθηκε με 487 Ναι (…) έναντι 67 Όχι”. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα που ανέφεραν κάτοικοι από μια συνοικία στη Σάντα Κλάρα και την Πινάρ δελ Ρίο.

Ντόπιοι και ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι το Σύνταγμα θα εγκριθεί με ποσοστό 70-80%, θα είναι δηλαδή σημαντικά χαμηλότερο από το 97,8% που ενέκρινε το προηγούμενο Σύνταγμα το 1976.

Στο νέο Σύνταγμα γίνεται αναφορά στην αναγνώριση της ιδιωτικής περιουσίας, στις ξένες επενδύσεις, στην ίδρυση μικρών επιχειρήσεων, αλλά και στο δικαίωμα της νομικής εκπροσώπησης μετά τη σύλληψη. Όσον αφορά τις πολιτικές αλλαγές, θεσπίζεται θέση πρωθυπουργού και τίθεται περιορισμός στον αριθμό των θητειών του προέδρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα