Κούβα: «Απαράδεκτα» τα σχόλια Trump για τη χώρα μας

Η κυβέρνηση της Κούβας αντέδρασε έντονα στην επίθεση που δέχθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, για τη νήσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, κρίνοντας πως επέδειξε έλλειψη σεβασμού και επιχείρησε να αναμιχθεί στα εσωτερικά της χώρας με τα «απαράδεκτα» σχόλιά του.

Η δημοσιοποίηση της οξύτατης ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας έγινε μετά τη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με σκοπό να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, την 20ή Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι ο Trump, απευθυνόμενος στους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κούβας «διεφθαρμένη» και τη δράση της «αποσταθεροποιητική». Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να άρει το αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της πριν η Αβάνα προχωρήσει σε «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σημείωσε ότι εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία» του για τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς και για τη νέα πολιτική του απέναντί της. Ο Trump είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι ανακαλεί εν μέρει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης των διμερών σχέσεων που είχε αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του, του Δημοκρατικού Barack Obama.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας επιδεινώθηκαν αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, ότι μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στην Αβάνα αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας -από απώλεια της ακοής ως εγκεφαλική βλάβη- εξαιτίας «συμβάντων», για τα οποία δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, τα θύματα που συνδέονται με την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα είναι 21, ενώ φέρονται να έχουν επηρεαστεί και καναδοί διπλωμάτες.

Η Κούβα διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τα «συμβάντα» αυτά. Επισήμως, οι ΗΠΑ δεν έχουν διατυπώσει κάποια κατηγορία εναντίον της Αβάνας, όμως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Rex Tillerson, διεμήνυσε την Κυριακή πως η Ουάσινγκτον ενδέχεται να κλείσει την πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Κούβας σε αντίδραση.

«Η Κούβα ουδέποτε διέπραξε ή θα διαπράξει ποτέ ενέργειες αυτής της φύσης και ουδέποτε επέτρεψε ή θα επιτρέψει σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για έναν τέτοιο σκοπό. Οι αρχές της Κούβας έχουν δείξει το έντονο ενδιαφέρον τους για την αποσαφήνιση του ζητήματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση της κουβανικής διπλωματίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα