Κουρτς και Πομπέο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συνεχίζεται η παροχή διεθνούς στήριξης στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η οποία καλείται να βγει αλώβητη από το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη γειτονική χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δρομολογήσει τις περαιτέρω εξελίξεις.

Στα Σκόπια βρέθηκε την Παρασκευή ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς -η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο Κουρτς χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «ορόσημο», καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θα έχει την πλήρη υποστήριξή του για τη επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει μία «έντονη συμμετοχή» και μία «θετική έκβαση» στο επικείμενο δημοψήφισμα που θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της Ευρώπης», τονίζοντας ότι ο ίδιος θέλει να δει την ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε δήλωσή του με αφορμή την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ (την ονομάζει ως «Μακεδονία»), συνεχάρη τα Σκόπια για την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, Συμφωνία των Πρεσπών.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ απευθύνω τις καλύτερες ευχές μας προς τον λαό της Μακεδονίας για την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας σας, στις 8 Σεπτεμβρίου… Σας συγχαίρουμε για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μόλις υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία τον λαό της Μακεδονίας και ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε η γραπτή δήλωση του Πομπέο που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, τις προηγούμενες ημέρες.

Το Σάββατο, είναι η σειρά της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, να επισκεφτεί τα Σκόπια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα