Κουρτς: Η ΕΕ έχει μερικές εβδομάδες χρόνο για να σώσει τη συμφωνία με το Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μερικές εβδομάδες χρόνο για να σώσει τη συμφωνία με το Ιράν, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του από τη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας ότι “στην ΕΕ καταβάλλονται από κοινού προσπάθειες και όλοι στηρίζουν αυτή την συμφωνία, η οποία είναι μία καλή συμφωνία”.

 

Σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν έχει κανένα συμφέρον να ακολουθήσει το Ιράν ένα πυρηνικό πρόγραμμα, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ είναι “πολύ βεβαρημένες” και αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι όποιος έχει τέτοιους φίλους δεν χρειάζεται εχθρούς, περιγράφει επακριβώς την κατάσταση.

“Ο Τραμπ ακολουθεί μία απρόβλεπτη πολιτική”, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη και η Αυστρία βλέπουν να κινδυνεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και “αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε”, προειδοποίησε ο καγκελάριος, προσθέτοντας πως η Αυστρία ως εξαγωγική χώρα θέλει να μην υπάρξουν νέοι εμπορικοί φραγμοί και να διατηρηθεί η Συμφωνία με το Ιράν.

Σε σχέση με τις αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ στο θέμα του εμπορίου, ο καγκελάριος ζήτησε εκ νέου να υπάρξουν μόνιμες εξαιρέσεις για την ΕΕ – που προς το παρόν ισχύουν έως την 1η Ιουνίου — και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.

Κατά την άποψή του, εάν αυτό συμβεί, τότε μπορεί κανείς να συζητήσει για μία εμβάθυνση της συνεργασίας και την μείωση των τελωνειακών δασμών.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα