Κουμουτσάκος:Δύσκολη η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό

gtvrgvvgt«Είμαι περισσότερο απαισιόδοξος, παρά αισιόδοξος για τη δυνατότητα της συγκεκριμένης, πολύπλοκης και σύνθετης συμφωνίας να εφαρμοστεί. Να εφαρμοστεί στην πράξη και να φέρει και αποτελέσματα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Η απόδειξη του πόσο σύνθετη, πολύπλοκη και δύσκολη στην εφαρμογή της είναι η συμφωνία, είναι ότι για την εφαρμογή της χρειάζονται 4.000  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επιτηρητές, δικαστές, αστυνομικοί, που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών,   και δεκάδες Τούρκοι αστυνομικοί. Και εδώ ανακύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο, φαντάζομαι, πρέπει να το διευκρινίσει απολύτως η κυβέρνηση», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Με ποια αρμοδιότητα θα ασκούν και οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι Τούρκοι αξιωματικοί και αστυνομικοί; Θα έχουν δυνατότητα, πχ οι Ευρωπαίοι, να παρεμβαίνουν στη διαδικασία εξέτασης αιτήματος ασύλου;

Θυμίζω ότι η εξέταση αιτήματος ασύλου και τελικά αποδοχής ή μη είναι εφαρμογή της δικαστικής εξουσίας. Θα έχουν τέτοια δυνατότητα; Η χώρα εκχωρεί ένα κομμάτι της αρμοδιότητάς της σε αυτό στους Ευρωπαίους αξιωματούχους; Με τι ρύθμιση θα γίνει αυτό; Οι Τούρκοι αστυνομικοί θα ενταχθούν μέσα στις δομές των hot-spot ή τις άλλες δομές κι αν θα επιτηρούν και διαφωνούν σε κάποια περίπτωση θα έχουν δυνατότητα βέτο ή απλώς θα επιτηρούν; Όλα αυτά μένουν να τα δούμε και αυτά άπτονται του σκληρού πυρήνα της κρατικής εξουσίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα