Κουίκ: Η πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας είναι πολύ ισχυρό εργαλείο

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, εξήρε το έργο και τη συμβολή του Ιδρύματος Ελληνικής Γλώσσας για να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα στην ομογένεια, μετά τη νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο του ιδρύματος, καθηγητή Ιωάννη Καζάζη.

Το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών, το οποίο σε 153 σημεία σε όλο τον κόσμο, «πιστοποιεί κάθε χρόνο τη γνώση της ελληνικής γλώσσας σε Έλληνες και αλλοδαπούς ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα, οπουδήποτε υπάρχουν μικρότεροι ή μεγαλύτεροι πυρήνες της ομογένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ σε δηλώσεις του.

Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί πάνω από 3.000 άτομα, επισήμανε ο υφυπουργός και ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τον κ. Καζάζη ότι «αυτή είναι μια τεράστια δεξαμενή από την οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε τοπικούς δασκάλους, απαραίτητους και για τα σχέδια που έχει το υπουργείο Παιδείας, για την παράδοση ελληνικών μαθημάτων, σε όλον τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου».

Σημείωσε, μάλιστα, πως αυτό είναι θέμα που το συζήτησε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και το οποίο, όπως υποστήριξε, θαυμάσια μπορεί να υποστηριχθεί από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τον γενικό διευθυντή της Μιχάλη Κόκκινο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός έκανε ειδική μνεία στην προσφορά της Εκκλησίας στην Παιδεία, αλλά σημείωσε πως αυτά δεν αναιρούν προωθημένες μεθόδους διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι τα περίφημα charter schools στην Πολιτεία της Φλόριδα και κυρίως στην περιοχή της Τάμπα, με την οικονομική συμβολή της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Έχω προσωπική άποψη από την τελευταία επίσκεψή μου στην Τάμπα, και μακάρι αυτό το καθεστώς των charter schools να μπορούσε να διασπαρθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που η κάθε Πολιτεία, με τους δικούς της κανόνες, το αντιμετωπίζει διαφορετικά.

Εκεί χρειαζόμαστε τη συμβολή και την πίεση των ομογενειακών οργανώσεων» προσέθεσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως είναι αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Ιδρύματος Ελληνικής Γλώσσας από ήπειρο σε ήπειρο και από χώρα σε χώρα, καθώς η εκμάθηση των Ελληνικών έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στη Γεωργία διαπίστωσε τη «σημαντική δουλειά» του Ιδρύματος Ελληνικής Γλώσσας, που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, στα 13 σχολεία διδαχής της ελληνικής γλώσσας και στις προσπάθειες που καταβάλει η τοπική ομοσπονδία. Αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτά, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως ο κ. Καζάζης συμμετείχε αργότερα στη συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, με κεντρικό θέμα τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στις ομογενειακές κοινότητες, συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε και ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα