Κοτζιάς: Φιλοδοξούμε το 2019 να δημιουργήσουμε μια δομή ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο

Φιλοδοξία μας είναι, του χρόνου, να δημιουργήσουμε μια δομή ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην 3η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που πραγματοποιείται στη Ρόδο σήμερα και αύριο. Η Διάσκεψη θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα δήλωσαν υψηλοί εκπρόσωποι της διπλωματίας από 25 χώρες και οργανισμούς.

Την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη τους στην επιτυχία της 3ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που πραγματοποιείται στη Ρόδο στις 21 και 22 Ιουνίου, εξέπεμψαν στους χαιρετισμούς τους οι υψηλοί συμμετέχοντες, επαινώντας την πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για τον ενεργό ρόλο της Ελλάδος να φέρει στο προσκήνιο δυνατότητες επίλυσης των πολλαπλών προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ευαίσθητη τούτη περιοχή.

Την πεποίθηση πως η Διάσκεψη θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα εξέφρασαν στις δηλώσεις τους στον Τύπο κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της συνδιάσκεψης, σχεδόν στο σύνολό τους οι υψηλοί εκπρόσωποι της διπλωματίας από 25 χώρες και οργανισμούς.

Ιδιαίτερα ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, Αμπντούλ Λατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, που δήλωσε πως «αναμένει πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες σε όλα τα ζητήματα» που θα τεθούν επί τάπητος, όσο και οι ΥΠΕΞ και αναπληρωτές ΥΠΕΞ που συμμετέχουν.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της ασκούσης την προεδρία της ΕΕ Βουλγαρίας Εμιλία Κράλεβα επεσήμανε από την πλευρά της πως η Διάσκεψη «αποτελεί μία θετική ατζέντα για συνομιλίες στην περιοχή της Μεσογείου και ως προεδρεύοντες της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε και με άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής και να συζητούμε για τις ευκαιρίες να αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα, όχι μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και με άλλους εταίρους στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε: «Πρόκειται για μία σημαντική σύνοδο. Εδώ και καιρό συζητούμε για τις κοινές προκλήσεις, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή, αλλά μόλις εδώ και τρία χρόνια έχει αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία από τον Έλληνα ΥΠΕΞ και θεωρώ πως είναι μία πρωτοβουλία προς την ορθή κατεύθυνση έτσι ώστε μέσα από μία ελεύθερη και ειλικρινή συζήτηση να δούμε πώς μέσα από το πλαίσιο μιας τέτοιας συζήτησης, μέσα από κοινές δράσεις, να αντιμετωπισθούν οι κοινές προκλήσεις στην περιοχή. Οι περιφερειακές προκλήσεις καλούν όλους να τις αντιμετωπίσουμε μέσα από περιφερειακές συνεργασίες και είναι μία χρυσή ευκαιρία σήμερα να γίνει μία συγκεκριμένη ανταλλαγή απόψεων ώστε να δούμε τα επόμενα βήματα για τον κόσμο».

Ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να «θίγονται σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Εμείς, ως μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιοι για ένταξη στην ΕΕ, προσπαθούμε να έχουμε επικοινωνία με τους εταίρους μας και η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς τους εταίρους», αλλά είναι και μία καλή «ευκαιρία για να διαλεχθούμε και με άλλες χώρες».

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των επαφών του, μία ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, ο κ. Μπουσάτι απάντησε πως μία τέτοια συνάντηση «αποτελεί τμήμα της επίσκεψής του στη Ρόδο και θα συζητήσω με τον φίλο κ. Κοτζιά θέματα της διμερούς ατζέντας, στα οποία έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος».

Στη σημασία των ελληνικής πρωτοβουλίας «που φέρνει κοντά χώρες που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση και την ανάπτυξη και ιδιαίτερα την ασφάλεια», αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Αιγύπτου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αμρ Ραμαντάν, υπογραμμίζοντας πως στη δεύτερη συνεδρία της Διάσκεψης οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν ιδιαίτερα στα καθαυτό ζητήματα για την ανάπτυξη σε μία περιοχή με πολλές δυνατότητες, με στόχο τη «συνεννόηση, καθώς στην περιοχή συμμεριζόμαστε πολλές απόψεις για τις προκλήσεις»

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν κατ’ ιδίαν συζητήσεις των υπουργών του τριμερούς άξονα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ο κ. Ραμαντάν επιβεβαίωσε πως είναι «σχεδιασμένο να υπάρξει τέτοια συνάντηση, που θα προετοιμάσει τη σχετική σύνοδο του τριμερούς αυτού άξονα το επόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα. Θα αφήσω τη σχετική ανακοίνωση περί αυτού στην ελληνική κυβέρνηση, ως αμφιτρύονα της συνόδου, αλλά θα τονίσω πως προετοιμάζουμε οι τρεις χώρες με καλή θέληση και με πολλές ελπίδες την επόμενη συνάντηση.

Έχουμε ήδη συνεργασία πολιτικά και πολιτιστικά, όπως δε και σε άλλους τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις τρεις χώρες, και αδημονούμε για τη σύνοδο το επόμενο καλοκαίρι, αφήνοντας τη σχετική ανακοίνωση περί της διοργάνωσής της στην Ελλάδα. Μία ανακοίνωση που μπορεί να γίνει και στα τέλη του τρέχοντος καλοκαιριού».

Την ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας, επεσήμανε στην ομιλία του ο Ν. Κοτζιάς

Στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων και των διαφορών που υπάρχουν στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Ρόδο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε ο υπουργός στο θέμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, τονίζοντας: «Στις Πρέσπες καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό και δείξαμε ότι ουδείς μπορεί να βάλει τον άλλο στη γωνία».

Ο κ. Κοτζιάς ευχήθηκε επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας πως «η αντίθεση που υπάρχει είναι ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να βρεθεί λύση και ανάμεσα σε δυνάμεις της αδράνειας που βολεύονται από τη μη λύση».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο Παλαιστινιακό. Θα είναι κέρδος για όλους η αναγνώριση του κράτους, είπε, και χαρακτήρισε το θέμα της Συρίας ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής».

Τόνισε πως πρέπει όλοι να εμποδίσουν τους πολέμους που διεξάγονται στη Συρία, πόλεμοι που «έχουν φτάσει να διεξάγονται δια αντιπροσώπων», επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει πιο ενεργή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Διάσκεψη της Ρόδου, που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στο νησί, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «το… πνεύμα της Ρόδου είναι σημαντικό και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συνεργασία και την ασφάλεια των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα