Κοτζιάς: Η απειρία των τούρκων πιλότων συνεπάγεται κίνδυνο ατυχήματος

Την ανάγκη ψυχραιμίας και σοβαρότητας στις σχέσεις και στις καθημερινές επαφές με την Τουρκία επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι η απειρία ή η προχωρημένη ηλικία των τούρκων πιλότων που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο ενέχει κινδύνους για ατύχημα στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πιλότων […] είτε προέρχονται χωρίς πείρα από τις σχολές τους, είτε είναι παλιοί πιλότοι που επέστρεψαν στην Υπηρεσία. Αυτοί είναι άνθρωποι, οι οποίοι τους λείπει η πρόσφατη εμπειρία και […] μπορούν ν’ αντιδράσουν και αυτοί νευρικά», είπε ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Τόνισε πως αυτό συνδυάζεται με τη νευρικότητα που επιδεικνύει η ίδια η Τουρκία ως κράτος, προσθέτοντας ότι στις σχέσεις με τη γείτονα τη θέση του πιο σοβαρού την έχει αναλάβει η Ελλάδα, η οποία κατορθώνει να απαντά στις όποιες προκλήσεις ψύχραιμα και καταλλήλως.

Υπογράμμισε δε ότι η Αθήνα σταθερά θέλει να αναπτύξει τις διπλωματικές σχέσεις και να φτιάξει καλύτερα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, καθότι «πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα ή ένα λάθος».

Όσον αφορά την Αλβανία και τις κατεδαφίσεις ακινήτων της ελληνικής κοινότητας στην Χειμάρρα, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως η ελληνική μειονότητα τελεί υπό την προστασία της Ελλάδας αλλά και της διεθνούς κοινότητας, ενώ υπενθύμισε ότι η ελληνική διπλωματία έχει αξιοποιήσει την αλβανική υποψηφιότητα για είσοδο στην ΕΕ ώστε να θέσει προϋποθέσεις που δεσμεύουν τα Τίρανα.

Σημείωσε ότι η Αθήνα έχει πάρει μέτρα και με την υποστήριξη του διεθνή παράγοντα «οι κατεδαφίσεις αυτές έχουν τελειώσει».

Τόνισε ότι τα μειονοτικά δικαιώματα πρέπει να αναγνωρίζονται χωρίς όρους από την αλβανική κυβέρνηση, αλλά κι ότι οι περιουσίες των Χειμαρριωτών θα πρέπει να κατοχυρωθούν με τίτλους ιδιοκτησίας, κι όχι να παραμείνουν στο θεσμικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Η Ελλάδα παλεύει ν’ αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας ώστε να υπάρχουν και νομικά κατοχυρωμένα […] και να μπορούν να εισπράττουν και χρήματα. Διότι εδώ δεν είναι ότι πάνε μόνο και παίρνουν την περιουσία των Χειμαρριωτών, αλλά πάνε και την παίρνουν τσάμπα, χωρίς κόστος, χωρίς ανταλλάγματα οικονομικά», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε τέλος και στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποσαφηνίζοντας ότι το ταξίδι θα προγραμματιστεί μόνο εφόσον συμφωνηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Απέφυγε πάντως να μιλήσει για ημερομηνίες, παρά τις φήμες ότι το ταξίδι θα γίνει μέσα Οκτωβρίου, λέγοντας λακωνικά ότι οι ημερομηνίες «διερευνώνται».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα