Κοτζιάς για Ίμια: Δεν ανταποδώσαμε γιατί είμαστε υπεύθυνη χώρα

Κάλεσμα στους Ευρωπαίους να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις μετά την τουρκική προκλητικότητα, αντιδρώντας όποτε χρειαστεί, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Σόφια και αναφερόμενος στο περιστατικό στα Ίμια, όπου τη Δευτέρα σκάφος του Λιμενικού εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι «εμείς δεν ανταποδώσαμε καθώς είμαστε χώρα με ευθύνη και αίσθηση του μέτρου».

Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός πως το συγκεκριμένο συμβάν αφορά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τον… χαβά τους οι Τούρκοι
Πάντως, οι τούρκοι συνέχισαν… τον χαβά τους με το περιστατικό, παρουσιάζοντας εαυτούς περίπου ως… θύματα, με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να ισχυρίζονται πως η τουρκική ακταιωρός χτυπήθηκε από το σκάφος του λιμενικού. Συγκεκριμένα οι γείτονες μεταφέρουν την εκδοχή που βολεύει την Άγκυρα σε σχέση με το επεισόδια στα Ίμια.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το βράδυ της Δευτέρας 12/02/2018 το «Γαύδος» ήταν αυτό που παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα και παρά τις προειδοποιήσεις των τούρκων να εγκαταλείψει την περιοχή και την καταδίωξη που ακολούθησε επι 15 λεπτά, το Γαύδος δεν εγκατέλειπε.

Μάλιστα, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν και μία πρωτόγνωρη εκδοχή για τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους. Σημειώνουν ότι κατά την διάρκεια της καταδίωξης και ενώ έκανε ελιγμούς το Γαύδος έπεσε πάνω στην τουρκική ακταιωρό! Το τραγελαφικό είναι πως παρότι το Γαύδος… έπεσε στην τουρκική ακταιωρό (σύμφωνα με τους Τούρκους πάντα), ζημιές έπαθε μόνο το ελληνικό σκάφος!

«Ο Γιλντιρίμ έτριξε τα δόντια στον Αλέξη Τσίπρα»
Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν επίσης πως ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έτριξε τα δόντια στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να χαμηλώσει τους τόνους για να πάψουν οι εντάσεις στην περιοχή των Ιμίων.

«Ο πρωθυπουργός μίλησε», γράφουν χαρακτηριστικά ενώ, σύμφωνα με την εκδοχή τους, η ηρεμία επανήλθε στα Ίμια μετά την παρέμβαση του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στα σημερινά ρεπορτάζ μας ενημερώνουν ότι στην περιοχή των Ιμίων επικρατεί ηρεμία αφού περιπολούν δυο τουρκικά σκάφη στην περιοχή και επιβλέπουν την ανακατασκευή του φυλακίου στο νησάκι Τσαβούς.

«Κόβουν» βόλτες γύρω από τα Ίμια οι Τούρκοι
Μετά από σχεδόν δύο ημέρες αποχής από την προκλητικότητα στην περιοχή των Ιμίων, οι Τούρκοι κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους καθώς τουρκικά σκάφη κινούνται γύρω από τα Ίμια.

Όπως φαίνεται σε χάρτη του Marine Traffic, δύο τουρκικά πλοία βρίσκονται κοντά στα Ίμια και μάλιστα κινούνται γύρω από τις βραχονησίδες.

Κινητικότητα υπάρχει και στο νησάκι Τσαβούς, απέναντι από τα Ιμια, όπου έχουν πιάσει δουλειά οι Τούρκοι για την κατασκευή στρατιωτικού φυλακίου.

Με πλωτή πλατφόρμα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μετέφεραν μηχανήματα από την Γκιουμουσλούκ και έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του φυλακίου που θα παρακολουθεί όλο το 24ωρο τα Ίμια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα