Κοτζιάς:Με ενέργειες όπως αυτή με την Αγ.Σοφία η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

ImageHandler-1-2Σε επιστολή του, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι η εν λόγω απόφαση των τουρκικών Αρχών καταδικάστηκε απερίφραστα από την ελληνική κυβέρνηση, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών

«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι, προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα πρέπει να συμβαδίζει με τους εταίρους, όχι μόνο σε θέματα πολιτικής με τη στενή έννοια, όπου επίσης υπολείπεται, αλλά και σε θέματα πολιτισμού, τα οποία αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ενέργειες, όπως αυτή της Αγίας Σοφίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, αντί να την προσεγγίζει, και αυτό είναι αντιληπτό από όλους», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με την απόφαση των τουρκικών Αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη.

Σε επιστολή του, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι η εν λόγω απόφαση των τουρκικών Αρχών καταδικάστηκε απερίφραστα από την ελληνική κυβέρνηση, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι αυτή «όχι μόνο συνιστά παραβίαση της διεθνούς υποχρέωσης της Τουρκίας για σεβασμό του συνόλου των μνημείων, χριστιανικών ή μη, στην επικράτειά της, αλλά στρέφεται, μάλιστα, κατά μνημείου που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει σε τέμενος, αν και με απόφασή της από το 1935, επί Κεμάλ Ατατούρκ, λειτουργεί ως μουσείο».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι πρόκειται για θέμα που αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και δεν περιορίζεται σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων και «ως εκ τούτου, η Ελλάδα κινήθηκε άμεσα, θέτοντας το ζήτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, όπως και σε χώρες-εταίρους, με αποτέλεσμα να έχουν, ήδη, προβεί σε συστάσεις προς την Τουρκία, κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία».

«Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί στην τουρκική πλευρά, ο σεβασμός της ιστορικής και θρησκευτικής αξίας των μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτειά της, δεν αποτελεί απλώς διεθνή υποχρέωση της χώρας, αλλά, εφόσον εφαρμόζεται, λειτουργεί πολλαπλά εις όφελος της ίδιας της Τουρκίας, προωθώντας την ευρωπαϊκή πορεία της, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και αποτρέποντας τη δημιουργία εντάσεων», προσθέτει ο κ. Κοτζιάς.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει, ήδη, καταγγείλει το θέμα και ενώπιον της UNESCO, με προσωπική του επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Ιρίνα Μποκόβα, αναφερόμενος στην απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά και την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, ζητώντας να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες και να υπάρξει διεθνής καταδίκη της τουρκικής απόπειρας να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η χρήση ενός παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικού μνημείου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα