Κορυφώνεται η αντιπαράθεση από Έβρο μέχρι Κύπρο

Την ώρα που οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν δυναμικά στην Κυπριακή ΑΟΖ στηρίζοντας εκτός από στρατιωτικά και πολιτικά “το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της”, κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για έβδομη ημέρα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ενώ πολλαπλασιάζονται οι προκλητικές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς.

Αναλυτικά, αργά το βράδυ της Τετάρτης οι ΗΠΑ εξέφρασαν και επίσημα την πολιτική στήριξή τους στην Κύπρο μετά τις νέες απειλές του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της» δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όταν ρωτήθηκε για τις απειλές του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ που αφορούν την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει».

Συγχρόνως, ο ίδιος εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» τόνισε.

Την 7η ημέρα διανύουν στις τουρκικές φυλακές οι δύο έλληνες στρατιωτικοί

Καθώς κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για έβδομη ημέρα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, τούρκοι εθνικιστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Ο αρχηγός της οργάνωσης «Ίδρυμα για την Ηθική στην Τέχνη και την Επιστήμη», Μουσταφά Γκιουνές, ζήτησε τη σύλληψη και την παραπομπή σε δίκη των χρυσαυγιτών που έκαψαν την τουρκική σημαία στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου.

Γιλντιρίμ: Στη Δικαιοσύνη η απόφαση

Χθες, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε συνάντηση με των “πρωθυπουργό” των Κατεχόμενων, Τουρφάν Ερχουμάν έπειτα από τις οποίες αναφέρθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με την υπόθεση των δύο στρατιωτικών, ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είπε ότι παραβίασαν τα σύνορα και η νομική διαδικασία συνεχίζεται προσθέτοντας ότι η «δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει».

Ιδιαίτερη αναφορά με άκρως ειρωνικό τρόπο έκανε στην παραπομπή του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της Αθήνας. «Το να έρθει αυτό το θέμα ενώπιον της ΕΕ είναι πολύ έξυπνο. Είναι μια συνήθεια πια όποιο θέμα έχει να κάνει με την Τουρκία να τίθεται ενώπιον της ΕΕ για στήριξη. Αυτό και παρόμοιες εξελίξεις δεν πηγαίνουν μπροστά τις σχέσεις μας με την ΕΕ, αλλά ούτε και πίσω».

Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους, δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τ/κ. «Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη,βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Συνάντηση Α’ ΓΕΕΘΑ με Αμερικανό πρέσβη

Την ίδια ώρα, τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ δέχθηκε στο γραφείο του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης και το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως η Άγκυρα δεν θα πάρει την απόφαση μίας μακρόχρονης ομηρείας των δύο ελλήνων στρατιωτικών, παρά την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα και την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα.

Βεβαίως, ως τώρα, η ελληνική πλευρά μπορεί μόνο να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα από την Τουρκία και να προβαίνει σε υποθέσεις και εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ουδείς στην Αθήνα έχει κάποια διαβεβαίωση για οτιδήποτε. Είναι χαρακτηριστική η φράση με την οποία κορυφαίος υπουργός χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση: «με την Τουρκία, ειδικά αυτό τον καιρό, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά», εκμυστηρεύεται στους συνομιλητές του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα