Κορυφώνεται η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Καθώς μέσα στην ημέρα ανακοινώνεται και επίσημα η επάνοδος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Ελβετία σε μια τελευταία προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων του Κρανς Μοντάνα, αίσθηση έχει προκαλέσει η ξαφνική αναβολή της σημερινής πρωινής συνάντησης των δύο πλευρών.

Έτσι ενώ αναμενόταν με έκδηλο ενδιαφέρον η συνέχιση των σημερινών πρωινών διαπραγματεύσεων οι οποίες σύμφωνα με το πρόγραμμα θα αναφέροντο σε κρίσιμα για την ελληνική πλευρά θέματα και θα πραγματοποιούντο στη «σκιά» και κάτω από το βάρος της επανόδου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες την Πέμπτη στην Ελβετία,το κλίμα αιφνιδιαστικά άλλαξε.

Πιο συγκεκριμένα στη σημερινή πρωινή τράπεζα συζητήσεων ήταν προγραμματισμένο να τεθούν τα 10 ερωτήματα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αναφορικά με τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στο νησί. Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις ομάδες των δύο πλευρών, η συμφωνία προέβλεπε ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στο τραπέζι 1 τότε δεν θα είναι δυνατό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ούτε στο τραπέζι 2.

Παρά ταύτα η προγραμματισμένη αυτή πρωινή συνεδρίαση αναβλήθηκε, διότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες δήλωσαν ότι χρειάζονται επιπλέον χρόνο για εσωτερικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις, για προγραμματισμό και προετοιμασία.

Μετά την απρόοπτη αυτή εξέλιξη, φυσικό είναι να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας νέες διμερείς επαφές του Ειδικού Συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Άιντε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει γνωστός, εκτός νέου απροόπτου, στις επτά ώρα Ελλάδας  επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με συζήτηση των εσωτερικών πτυχών στο τραπέζι 2. Στις οκτώ και μισή ώρα Κύπρου στο τραπέζι 1 θα γίνει συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Υπό το φως των παραπάνω συνθηκών είναι φανερό ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα επανέλθει την Πέμπτη στην Ελβετία με την φιλοδοξία να ολοκληρώσει επιτυχώς αυτή τη διάσκεψη, κάτι που όμως δεν φαίνεται μεχρι στιγμής εφικτό εξαιτίας των αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα