Κοντονής: Οι πολιτικές ευθύνες είναι καταφανείς στην υπόθεση Novartis

Ο Υπουργός, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής έδωσε σήμερα το πρωί συνέντευξη στην εκπομπή του κ. Νίκου Χατζηνικολάου στον “Real FM”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παραιτήσεις των Υπουργών Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου τόνισε μεταξύ άλλων:

Το νόμιμο και το ηθικό πρέπει να ταυτίζονται.

Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος οικοδομείται και ενισχύεται μέσω δυσάρεστων αποφάσεων. Από αυτή την υπόθεση πρέπει να κρατήσουμε την άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού σε κάτι που ο ίδιος διαπίστωσε ότι δεν λειτούργησε καλά και τα μέτρα που άμεσα έλαβε η Κυβέρνηση.

Σε σχέση με την υπόθεση της Novartis, ο Υπουργός είπε:

Οι πολιτικές ευθύνες είναι καταφανείς. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος από εκείνους που διοίκησαν το Υπουργείο Υγείας τα προηγούμενα χρόνια, να διαφύγει των πολιτικών ευθυνών. Βεβαίως μπορεί οι ίδιοι να ισχυριστούν ότι δεν πήραν χρήματα, όμως ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι ένα πολιτικό πρόβλημα που τελικά οδήγησε σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το οποίο πληρώνει ο ελληνικός λαός με φόρο αίματος για ένα αγαθό απολύτως πρώτης ανάγκης, όπως το φάρμακο.

Όσον αφορά το ποινικό σκέλος, η εισαγγελική ερεύνα προχωρά. Προχθές ανακαλύφθηκαν, απ’ ό,τι διάβασα στις εφημερίδες περίπου 300 ονόματα γιατρών που συμμετείχαν σε αυτό το πάρτι ακραίας συνταγογράφησης και οι οποίοι χρηματίζονταν με απευθείας κατάθεση στους λογαριασμούς τους. Στην εξέλιξη της έρευνας μπορεί να προκύψουν και άλλα στοιχεία.

Σε σχέση με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ως προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε:

Στη δικογραφία αναφερόταν το όνομα του κυρίου Κουρουμπλή εξαιτίας μιας αναφοράς που είχε καταθέσει ο κ. Λοβέρδος και η κα Χριστοφιλοπούλου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν υπήρχε στη δικογραφία κάτι άλλο σε βάρος του κ. Κουρουμπλή, δεν υπήρχε για παράδειγμα κάποια κατάθεση μάρτυρα που να τον εμπλέκει σε κάτι. Το κρίσιμο, όμως είναι το εξής: Για να στηθεί κάλπη χρειάζονται οι υπογραφές 30 βουλευτών που θα ζητούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για οποιονδήποτε. Η Κυβέρνηση δεν προχώρησε καθώς δεν υπήρχε κάποια μαρτυρία. Γιατί δεν το ζήτησε η Νέα Δημοκρατία και μιλά εκ των υστέρων για συγκάλυψη από πλευράς της Κυβέρνησης; Δεν το έκανε -και σωστά- γιατί ούτε η ίδια έβλεπε στοιχεία σε βάρος του κ. Κουρουμπλή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα