Κοντά στις 850 μονάδες Χρηματιστήριο Αθηνών 

Μία ανάσα από τις 850 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την “εκρηκτική” άνοδο του τραπεζικού κλάδου, τα κέρδη του οποίου άγγιξαν το 7%, ενώ τα κέρδη συνοδεύτηκαν και με ισχυροποίηση του τζίρου, μετά από έξι ημέρες νηνεμίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,61% στις 849,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 837,29 μονάδων (+0,18%) και 849,31 μον. (+1,62%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 75,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7 εκατ. τεμάχια (5 εκατ. στην Εθνική).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,86%, στις 2.193,04 μονάδες, ενώ στο +0,38% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.320,09 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,93% στις 1.010,25 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,06%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,89%.

Σε υψηλά έτους έκλεισε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, πάνω από τις 1.000 μονάδες, επίπεδο όπου και έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου πριν από 2 χρόνια. Εντούτοις, όπως σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, η σημερινή συνεδρίαση ήταν “σπάνια”, μιας και είχαμε μοναδικούς ουσιαστικούς πρωταγωνιστές τον τραπεζικό κλάδο με τους υπόλοιπους τίτλους αδιάφορους.

Βέβαια, θετικά λειτούργησε και η λήξη του Απριλίου, ενός πολύ καλού χρηματιστηριακά μήνα (+8,8%), αλλά και η ανάλυση της Wood η οποία εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές για το υπόλοιπο του 2018. Όπως επισημαίνει, οι λόγοι που την ωθούν να τηρήσει bullish στάση για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι τρεις και αφορούν τόσο το μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Πρώτον, όπως επισημαίνει η Wood, οι πολύ χαμηλές πλέον αποτιμήσεις στον τραπεζικό κλάδο καθιστούν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ένα πολύ ελκυστικό trade καθώς διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV στο 0,4. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πολύ ισχυρά capital buffers.

Δεύτερον, υπάρχουν πολύ καλά stories και στους κλάδους εκτός του χρηματοοικονομικού, όπου η ίδια εντοπίζει πολύ ισχυρά “buys” τόσο στη μεγάλη όσο και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Τα top picks της Wood από τις τράπεζες είναι η Alpha Bank, ενώ εκτός τραπεζικού κλάδου προτιμά τις μετοχές του ΟΠΑΠ και του Μυτιληναίου οι οποίες αποτελούν αγοραστική ευκαιρία, ενώ ο ΟΤΕ και η Grivalia είναι δίκαια αποτιμημένες, σε αντίθεση με την Coca Cola που την θεωρεί ακριβή. Από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση προτιμά τις Αegean, Σαράντη, Fourlis και OΛΠ.

Ο τρίτος λόγος που κάνει την Wood αισιόδοξη για το ελληνικό χρηματιστήριο έχει να κάνει με το μακροοικονομικό μέτωπο. Όπως επισημαίνει, οι προοπτικές του ελληνικού ΑΕΠ βελτιώνονται, καθώς η Ελλάδα κατευθύνεται σε ένα ακόμη έτος (αν και “βαρετής”) αύξησης του ΑΕΠ στην περιοχή του 2%.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημείωσε άλμα 9,29%, με την Πειραιώς να κλείνει στο +7,74%, την Alpha Bank στο +6,12% και την Εθνική στο +5,97%. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Aegean, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Τιτάν, ΟΛΠ, Βιοχαλκο και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, με -5,11% “υποδέχτηκαν” οι επενδυτές τα αποτελέσματα της Folli Follie, ενώ ΔΕΗ και Μυτιληναίος διόρθωσαν σήμερα, καταγράφοντας απώλειες 1,39% και 1,19% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia.

 

πηγή    capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα